"Nisi sam" - Edukativno predavanje u Ferdinandovcu

Slika PU_KK/Vijesti/2015/01/Ferdinandovac.3.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U četvrtak, 8. siječnja, policijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke održali su predavanje u sklopu aktivnosti „Nisi sam“. Predavanje je održano na sjednici Aktiva učitelja Osnovne škole Ferdinandovac. Na radionici/predavanju bilo je prisutno 18 učitelja/razrednika i stručna suradnica škole. 

Tema predavanja bila je sprječavanje nasilja među djecom i mladima, s naglaskom na elektronično zlostavljanje u sklopu aktivnosti „Nisi sam“. 

Na početku predavanje uslijedilo je međusobno upoznavanje i kratko anketiranje prisutnih. Prema izjavama učitelja isti se u svom okruženju susreću najčešće s verbalnim, fizičkim i emocionalnim nasiljem, dok se u školi susreću s verbalnim, fizičkim i elektroničkim zlostavljanjem.

Svi prisutni su pozvani na suradnju i na poštivanje obveza proisteklih iz Protokola o postupanju u slučaju zlostavljanja i zanemarivanja djece donesenim od strane Vlade Republike Hrvatske. Zlostavljanje djece predstavlja svaki oblik tjelesnog i/ili emocionalnog zlostavljanja, seksualnog zlostavljanja, zanemarivanja, nemarnog postupanja ili iskorištavanja djece, a posljedica je opasnost za djetetovo zdravlje,  preživljavanje, razvoj ili dostojanstvo. Posebno raširena vrsta nasilja je elektroničko zlostavljanje, obzirom da su sve mlađa djeca registrirana na raznim društvenim mrežama.

Kroz primjere seksualnog zlostavljanja iz medija, istima se nastojalo objasniti koje opasnosti prijete djeci koja su na društvenim mrežama. Veliki broj učenika nižih razreda osnovnih škola imaju otvorene profile na najpopularnijoj društvenoj mreži „Facebook“, a osnovni problem je nepoznavanje pravila ponašanja na mrežama i nedostatno znanje vezano uz zaštitu osobnih podataka. Većina djece ne zna ništa o sigurnosnim postavkama na društvenim mrežama, svoje osobne podatke čine javno dostupnima velikom broju nepoznatih osoba (imena i prezimena, adrese stanovanja, podatke o obitelji, fotografije), dijele međusobno i ne mijenjaju svoje lozinke ili koriste jednostavne i prepoznatljive lozinke, te prihvaćaju prijateljstva njima nepoznatih osoba i time se izlažu riziku zlostavljanja - osobama koje imaju loše namjere spram djece.

Zaključak je da je nužno reagirati kod svake sumnje u bilo koji oblik zlostave u suradnji sa svim odgovornim institucija s jedinim ciljem: zaštitom djece. 

U zadnjem dijelu predavanja svim prisutnim prezentirana je problematika kaznenih djela „Nedozvoljena uporaba osobnih podataka“ sa savjetima da:

              - ne daju svoje osobne podatke putem telefona (bez obzira na to kako se netko predstavlja putem telefona: kao djelatnik banke, predstavnik socijalne skrbi, teleoperateri, osobe koje nude unosan posao, koje obavještavaju o dobitku neke nagrade),   

               - ne bacaju dokumente/papire na kojima se nalaze osobni podaci u smeće već ih unište,

              - prilikom kupnje/prodaje usluga (posebno od strane osoba koje nude na prodaju razne usluge od kuće do kuće), traže podatke od osobe sa kojom posluju (tražiti da se osoba predstavi važećim dokumentom),

              - ne objavljuju svoje osobne podatke na društvenim mrežama,

              - prijave gubitak ili krađu dokumenata na kojima se nalaze osobni podaci.,

               - prijave policiji svako sumnjivo kretanje/ponašanje nepoznatih osoba i svaku zlouporabu osobnih podataka.



Stranica