Nisi sam: Edukativno predavanje u OŠ "Đuro Ester"

Slika PU_KK/Vijesti/2012/10/đuro.ester.17.10.1.300.gif

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U srijedu, 17. listopada, policijske službenice Ureda načelnika Policijske uprave koprivničko - križevačke, te policijski službenik za maloljetničku delinkvenciju Policijske postaje Koprivnica, održali su radionicu za 22 učenika 5. b razreda OŠ „Đuro Ester“ u Koprivnici.

Radionica je podijeljena u dva dijela: u prvom dijelu je obrađena tematika sprječavanja nasilja među djecom i mladima, a u drugom sprječavanja nasilja putem modernih elektroničkih tehnologija - novih medija. 

U prvom dijelu su učenicima predočeni konkretni primjeri iz prakse - sa našeg područja i primjeri iz tiskovina. Predočen im je pojam vršnjačkog nasilja, te što učiniti u slučajevima zlostave. Prikazan im je video uradak („Cyber Bulling video“) koji prikazuje tijek zlostavljanja jednog 14.-to godišnjaka od strane njegovih vršnjaka i način rješavanja takovog problema.

Učenici su bili podijeljeni u tri grupe, i svaka od grupa je dobila zaseban zadatak -primjer zlostavljanja. Njihov je zadatak bio odgovoriti na postavljena pitanja i odgovore predočiti svima u razredu. Na kraju tog dijela, a zajedno sa učenicima, došlo se do određenih zaključaka glede vršnjačkog nasilja (nužnost reagiranja i način rješavanja konkretnih problema). 

U drugom dijelu radionica razgovaralo se o dobrim, ali i lošim stranama interneta, a posebno društvenih mreža. Učenici su pokazali dobro znanje vezano uz pojam „osobni podaci“. Od 22 učenika, čak njih 14 ima otvoren Facebook profil.

Savjetovalo ih se da ne dijele osobne podatke ni s kim, te da ne prihvaćaju za prijatelje osobe koje osobno ne poznaju.



Stranica