„Nisi sam“ – radionice u OŠ u Svetom Petru Orehovcu

Slika PU_KK/Vijesti/2012/05/Sv.petar.oreh.15.5.300.gif

U utorak, 15. svibnja, policijski službenici Ureda načelnika održali su radionice u OŠ u Sveti Petar Orehovec, za učenike 5. i 6. razreda, njih oko 42, uz nazočnost stručnog suradnika škole i profesora informatike.

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U utorak, 15. svibnja, policijski službenici Ureda načelnika održali su radionice u OŠ u  Sveti Petar Orehovec, za učenike 5. i 6. razreda, njih oko 42, uz nazočnost stručnog suradnika škole i profesora informatike. 

Radionice su prilagođene dobnim skupinama, a tematika je bila sprječavanje vršnjačkog nasilja, oblici nasilnog modaliteta ponašanja, kako rješavati sukobe, tolerancija, te sprječavanje elektroničke zlostave.

U prvom dijelu radionice učenicima su podijeljeni zadaci, odnosno konkretni primjeri fizičkog i psihičkog zlostavljanja. Učenici su davali odgovore na postavljena pitanja - kako bi riješili sukob, kome bi se obratili, što misle o nasilju među djecom i slično. 

U drugom dijelu radionice učenici su upoznati sa načinom funkcioniranja društvene mreže „Facebook“, s aspekta sigurnosti, zaštite osobnih podataka, koje podatke ne bi smjeli objavljivati, fotografije, te da nikada ne stupaju u kontakt sa osobama koje su im nepoznate, dakle da izbrišu prijatelje na FB za koje ne znaju tko su. Iza takvih profila, mogu se kriti osobe koje imaju loše nakane prema djeci, odrasle osobe koje imaju seksualne sklonosti prema djeci, ponekad i vršnjaci koji se „šale“ na neprimjeren način, način koji može povrjeđivati druge. 

Također, učenici su podastreli podatke, koliko ih koristi društvenu mrežu, tko im je napravio mail adresu, koliko imaju prijatelja. 

Učenicima je pušten spot grupe „Adastra“ u kome se pojavljuje Luka Ritz, isječci iz njegova života, te video spot vezan uz primjer zlostave putem elektroničkih medija, odnosno način na koji djeca koriste društvene mreže i SMS poruke za zlostavu svojih vršnjaka.



Stranica