Obuka Interventne jedinice policije na Kalniku

Slika PU_KK/Vijesti/2013/04/kalnik.6.300.gif

Foto: Pu koprivničko - križevačka   

U ponedjeljak, 29. travnja, policijski službenici Interventne jedinice policije, Policijske uprave koprivničko - križevačke, vršili su obuku iz alpinizma na stijenama Kalnika.

Alpinizam, u obuci Interventne jedinice policije, posebno kod policijskih službenika odjeljenja za posebne zadaće je neizostavan dio obuke. Koristi se prilikom savladavanje teških terena (stijena, litica) ili umjetnih prepreka (zgrade, silosi, tornjevi, visoki dimnjaci i sl.)

Obuka se obavlja spuštanjem s alpinističkom opremom, savladavanje urbanih prepreka u gradskom alpinizmu, razni načini penjanja alpinističkom opremom i bez nje, savladavajući prirodne i umjetne stijene, razne objekte, tornjeve, stupove i konstrukcije.

Uz svu opasnost koju donosi posao interventnog policajca treninzi i obuka su koncipirani da izgledaju što realnije, dok se posebna pridonosi na očuvanju zdravlja, a ukoliko se isti efekt može postići na neki manje stresan način, treba ga uzeti u obzir.

Samo izvršenje obuke na Kalniku uključivalo je spuštanje alpinističkom opremom s vrha najveće stijene i spašavanje unesrećenog alpiniste te premošćivanje s vrha stijene na obližnju staru utvrdu.

Policijski službenici na Kalniku su uspješno savladali i nekoliko postavljenih i zahtjevnih smjerova penjajući se alpinističkom opremom.



Stranica