Obveza poštivanja znakova policijskih službenika u upravljanju prometom

Slika PU_KK/Vijesti/2012/11/UpravljanjePrometom.jpg

Foto: Ilustracija

Praćenjem frekvencije prometa na pojedinim raskrižjima na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, detektirana su raskrižja na kojima u vršnim satima dolazi do otežanog odvijanja prometa. Ova raskrižja su za sada detektirana na području grada Koprivnice, gdje je i najveća frekvencija vozila. Kako bi se osigurala optimalna protočnost prometa na takvim raskrižjima policijski službenici Postaje prometne policije reguliraju promet bilo da podešavaju semafore, bilo da fizički reguliraju promet.

Uočeno je da određeni broj sudionika cestovnog prometa nije u dovoljnoj mjeri upoznat sa značenjem znakova što ih policijski službenici daju pokretima ruku i položajem tijela prilikom fizičkog reguliranja prometa.

Za vozača motornog vozila koji ne postupi sukladno značenju znaka što ga je policijski službenik dao pokretima ruku i položajem tijela predviđena je novčana kazna u iznosu od 3 000 do 7 000 kuna i tri negativna boda. Vozaču se može izreći i zabrana upravljanja motornim vozilima određene kategorije u trajanju od šest mjeseci.

Za ostale sudionike u prometu koji su počinili isti prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

Svi sudionici u prometu dužni su postupati sukladno značenju gore navedenih znakova koje policijski službenici daju položajem ruku ili tijela. 
 



Stranica