Obveza prijavljivanja zračnog oružja - rok za prijavu 1.11.2019.g.

Slika /ikone/policija.3.png

Krajnji rok za prijavu zračnog oružja "C" kategorije je 1.11.2019.g.

Foto: Ilustracija

Dana 1.11.2018. godine na snagu je stupio Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana (NN 94/18), koji je zamijenio dotadašnji Zakon o oružju.

Stoga skrećemo pozornost na odredbe prema kojima sve zračno oružje (dakle i zračno oružje call. 4,5 mm, izlazne brzine zrna do 200 m/s) postaje oružje „C“ kategorije za koje je propisana zakonska obveza prijavljivanja nadležnoj policijskoj postaji u roku od 8 dana od dana nabave.

Naime, kod kupnje zračne puške ili pištolja, bilo kod ovlaštenog trgovca ili od fizičke osobe, građani su dužni spomenuto oružje prijaviti u nadležnoj policijskoj postaji u roku od 8 dana.
Isto tako, ukoliko građani već posjeduju takvo oružje, a kupili su ga prije stupanja na snagu Zakon o nabavi i posjedovanju oružja, krajnji rok za prijavu takvog oružja je 1.11. 2019. godine.

Sve oružje i streljivo kategorije „C“, dakle i zračne puške i pištolji, moraju se čuvati u stambenom ili drugom prostoru koji se nalaze u mjestu prebivališta ili boravišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva, zaključani u ormaru od čvrstog materijala, sefu ili sličnom spremištu koje neovlaštene osobe ne mogu otvoriti alatom uobičajene uporabe.

Za nepridržavanje gore opisanih zakonskih obveza propisane su novčane kazne za fizičke osobe od 1000 do 40.000 kuna.
 

Pisane vijesti