Održana info točka u Subotici Podravskoj

Slika /PU_KK/Vijesti/2019/08/DSC_0029.JPG

Vozačima koji nisu zatečeni u prekršajima dijeljeni su promotivni materijali

Foto: Pu koprivničko-križevačka

Danas, 9. kolovoza u Subotici Podravskoj policijska službenica Postaje prometne policije Koprivnica održala je info točku. Tijekom provođenja preventivne aktivnosti, prisutni su upoznati sa izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Vozači  su savjetovani o sigurnoj vožnji na biciklu, mopedu i motociklu te su dijeljeni promidžbeni materijali Policijske uprave.

 Dobro je podsjetiti

Biciklisti – oprezno u prometu
 
Biciklom se obavezno i uvijek treba kretati izgrađenim i obilježenim biciklističkim stazama, pješačko-biciklističkim stazama i biciklističkim trakama. Ukoliko se biciklista kreće prometnicom bez staza ili traka za kretanje biciklista, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu kolnika u smjeru kretanja.
Dijete do 14.  ne smije samostalno upravljati biciklom na cesti. Iznimno može, ukoliko ga prati osoba koja je starija od 16. g. ili je nakon navršenih 9.g. prošlo program osposobljavanja za samostalno sudjelovanje u prometu biciklom i ima za to izdanu potvrdu. Djeca do 16.g. starosti obavezna su za vrijeme vožnje biciklom nositi zaštitnu kacigu.
Cesta se može prijeći na biciklu jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu uz prethodnu provjeru da li je to sigurno, dok se bicikl ne smije nikada voziti na obilježenom pješačkom prijelazu prilikom prelaska ceste.
U grupi je potrebno voziti bicikl jedan iza drugoga, u koloni. Ruke moraju uvijek biti na upravljaču bicikla i ne smije se pridržavati za drugog biciklistu ili neko drugo vozilo jer se povećava opasnost od pada i događanja prometnih nesreća.
Prilikom skretanja potrebno se je uvjeriti pogledom iza lijevog odnosno desnog ramena da li se može skrenuti lijevo ili desno. Prije samog skretanja potrebno je dati znak lijevom ili desnom rukom, tako da su ostali vozači upoznati s vašom namjerom skretanja.
Kod skretanja ulijevo prvo se je potrebno prestrojiti uz središnju liniju, ponovno provjeriti da li se može sigurno izvršiti radnja, prateći zamišljeni luk koji povezuje središnju liniju  prometnice na kojoj se biciklista nalazi s desnim rubom prometnice kojom želi nastaviti kretanje, a nakon toga skrenuti u bočnu ulicu.
Prilikom zaustavljanja treba se kretati uz desni rub kolnika i pomicanjem ruke gore – dolje signalizirati ostalim sudionicima u prometu da će se zaustaviti.
 
Vozači motocikla i mopeda – oprezno  prometu
Dolaskom toplijeg vremena povećan je broja mopeda i motocikala u prometu na cestama.Kako bi smanjili stradavanje ove kategorije sudionika u prometu, a posebice prevenirali događanje prometnih nesreća s najtežim posljedicama, svim vozačima mopeda i motocikala savjetujemo da:
• obavezno koriste homologiranu zaštitnu kacigu, te da ju pravilno pričvrste,
• ne upravljaju ovim kategorijama vozila prije stjecanja prava odnosno bez položenog vozačkog ispita za odgovarajuću kategoriju vozila,
• ne konzumiraju alkoholna pića prije i tijekom vožnje,
• poštuju ograničenja brzine kretanja vozila,
• ne kreću naglo iz mjesta (tzv. „startanje“) i da ne koče naglo i nepotrebno,
• ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima (zavoji, prijevoji, nadvožnjaci i drugo) i kolone vozila,
• ne vrše preinake na svojim vozilima kojima pojačavaju snagu motora ili povećavaju razinu buke,
• na vozilu imaju upaljena svjetla,
• ne prevoze djecu,
• ne prevoze više osoba na vozilu od onog broja koji je upisan u prometnu dozvolu,
• ne sjedaju na moped ili motocikl ukoliko su umorni i pod utjecajem lijekova,
• vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila, te važnosti prometne dozvole i osiguranja vozila,
• pravovremeno ostale sudionike u prometu obavijeste o promjeni smjera kretanja ili zaustavljanja.
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila