Održana redovna konferencija za novinare

Slika PU_KK/Vijesti/2013/03/KonfRed8.3._1_2.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka

Policijska uprava koprivničko – križevačka danas je, 8. ožujka, održala redovnu mjesečnu konferenciju za novinare.

Prikaz stanja sigurnosti na području Policijske uprave zabilježenog u veljači, novinarima je predočio glasnogovornik Dražen Laljek, kroz iznesene pokazatelje stanja kriminaliteta, sigurnosti cestovnog prometa, javnog reda i mira, zaštite od požara i nadzora državne granice. Dat je osvrt i na pokazatelje stanja sigurnosti u dva mjeseca ove godine.

Policijska službenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Ivanka Vusić predstavila je problematiku prometovanja mopeda i motocikala. Upoznala je s pokazateljima sudjelovanja motociklista i mopedista u prometnim nesrećama tijekom prethodne godine, te njihovo stradavanje. Obzirom da se tijekom narednog razdoblja očekuje ljepše vrijeme i njihovo povećano sudjelovanje u prometu,  podsjetila je vozače mopeda i motocikala na okolnosti značajne za njihovo sigurno sudjelovanje u prometu, te dala niz korisnih savjeta. Također, dala je prikaz sigurnosnih pokazatelja učešća žena u prometnim nesrećama.

Obzirom na aktualni međunarodni Dan žena, Policijska uprava je dala svoj dopinos njegovom obilježavanju obradivši problematiku nasilja nad ženama u obitelji, koju su predstavili Maja Vrbek, policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika, te kontakt policajac Policijske postaje Koprivnica Robert Šarec. Službenica za prevenciju je dala prikaz stanja nasilja nad ženama u obitelji na području Policijske uprave tijekom prethodne godine, kroz učešće muškaraca i žena, oblike i vrste nasilja i odnosa unutar obitelji. Govorila je o ženama kao žrtvama, predrasudama i mitovima prisutnim u društvu, te posljedicama takovih nemilih događanja. Podsjetila je javnost što nasilje u obitelji jest i koje su zakonom zapriječene sankcije, a predočila je i jedan pozitivan primjer obraćanja žene, žrtve obiteljskog naislja, policiji i institucijama društva, koji je rezultirao pozitivnim razvojem događaja za sve žrtve. Upoznala je s preventivnim aktivnostima koje Policijska uprava provodi kroz projekt  "Živim život bez nasilja".

Kontakt policajac je naznačio aktivnosti koje provodi policija od trenutka prijave, odnosno saznanja o nasilju u obitelji, od trenutka žurne i trenutne zaštite žrtve i sprječavanja počinitelja u daljnjem nasilničkom ponašanju, preko kriminalističkog istraživanja i prijavljivanja i dovođenja nadležnim pravosudnim tijelima, do uključenja drugih institucija i praćenja daljnjeg stanja i potreba poduzimanja daljnjih mjera. Na kraju je naglasio da nitko ne zaslužuje biti zlostavljan, da je promoviranje jednakosti žena odgovornost svih nas, te je svim ženama poželio sretan Dan žena.

        

  



Stranica