Održana tematska sjednica Županijskog međuresornog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji

Slika PU_KK/Vijesti/2018/05/sjednica.vijece.2.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U utorak, 29. svibnja, u Policijskoj upravi koprivničko – križevačkoj održana je tematska sjednica Županijskog međuresornog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama Koprivničko-križevačke županije, u organizaciji udruge „HERA“ Križevci za zaštitu i promicanje ljudskih prava i Županijskog međuresornog tima.

Svrha tematske sjednice bila je predstavljanje programa Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela u Koprivničko-križevačkoj županiji, te razvoj multidisciplinarnog pristupa podrške za žrtve i svjedoke. Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa.

Sjednici su prisustvovali predstavnici Općinskog suda u Koprivnici, Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici, Centra za socijalnu skrb u Križevcima i Đurđevcu, Prekršajnog suda u Koprivnici, Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, Opće bolnice Koprivnica (Odjela za psihijatriju i Ravnateljstva), kao i predstavnici Policijske uprave koprivničko-križevačke, Ministarstva pravosuđa, ali i voditeljica programa Marina Švagelj-Jažić.

Od strane voditeljice programa istaknuto je da su aktivnosti udruge „HERA“, u prvih pet mjeseci ove godine zadovoljavajuće, budući su utrostručene u odnosu na cjelokupne aktivnosti tijekom 2017. godine. Takvom rezultatu pridonijela je dobra suradnja institucija koje su dužne voditi brigu o pružanju potpore i podrške žrtvama kaznenih djela, od policije, preko zdravstva, do sudstva.  Također je istaknuto da se udruzi javlja sve veći broj osoba, traži njihovu pomoć i potporu.

Tom prilikom istaknuti su  i primjeri dobre prakse, posebice na relaciji policija-HERA-državno odvjetništvo, gdje je dobrom i pravovremenom reakcijom službenika pružena potpora i pomoć žrtvi obiteljskog nasilja, a također i danas  ta žrtva surađuje s članicama udruge „HERA“. 



Stranica