Održane info točke na području Postaje prometne policije Koprivnica

Slika PU_KK/Vijesti/2016/02/Info.tocka.Koprivnica.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

Biciklisti i pješaci ugroženi su tijekom cijele godine, što svojom krivnjom (nepoštivanje prometnih propisa, vožnja pod utjecajem alkohola i upravljanje tehnički neispravnim vozilima, nepropisno prelaženje ceste i dr.), a što krivnjom ostalih sudionika u prometu (oduzimanje prednosti prolaska, ne ostavljanje dovoljnog razmaka prilikom pretjecanja i obilaženja i dr.). Obje ove kategorije sudionika u prometu,  svojom tamnom odjećom i nekorištenjem reflektirajućih prsluka, odjeće ili drugih materijala doprinose slabijoj uočljivosti noću i u uvjetima smanjenje vidljivosti, čime povećavaju mogućnost svog stradavanja. 

Tijekom prošle godine vozači bicikala sudjelovali su u 37 prometnih nesreća od čega u jednoj prometnoj nesreći s poginulom osobom, 29 nesreća s ozlijeđenim osobama i sedam nesreća s materijalnom štetom. U istima je jedan vozač bicikla smrtno stradao, sedam osoba teško, a 22 osobe lakše ozlijeđeno. Negativan trend nastavljen je i ove godine, kada je u mjesecu siječnju smrtno stradao biciklist u Imbriovcu. 

Osim represivnih aktivnosti, policijski službenici Postaje prometne policije Koprivnica, svakodnevno provode preventivne aktivnosti usmjerene na najugroženije skupine sudionika u prometu. Tako je u petak, 12.veljače, u Đelekovcu postavljena info točka usmjerena na vozače bicikla i pješake, kojom prilikom su isti savjetovani na samozaštitno ponašanje (korištenje reflektirajućih materijala i odjeće, upravljanje tehnički ispravnim biciklima) te su im podijeljeni promidžbeni leci. 

Također, u subotu, 13. veljače, u sklopu preventivno-represivne akcije „Nadzora alkoholiziranosti vozača i nadzora mladih vozača“ policijski službenici Postaje prometne policije Koprivnica održali su dvije info točke na temu „Mladi vozači i alkohol u prometu“ 

Info točke održane su u Koprivnici i Glogovcu. Tom prilikom skrenuta je pozornost vozačima motornih vozila na negativan utjecaj alkohola na vozače, a posebice na mlade vozače. Ujedno se vršilo preventivno alkotestiranje zainteresiranih vozača, a sve s ciljem smanjenja alkohola i stradavanja u prometu. Prisutnima je podijeljen promotivni materijal  MUP-a.



Stranica