Održano predavanje u sklopu obilježavanja Europskog dana zaštite podataka

Slika PU_KK/Vijesti/2017/01/predavanje.4.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U četvrtak, 26. siječnja, u Osnovnoj školi u Đelekovcu, policijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke održali su edukaciju za 60 roditelja učenika od 1. do 8. razreda škole, u sklopu obilježavanja Europskog dana zaštite podataka.

Na edukaciji je obuhvaćen tematski dio koji se odnosi na akciju nacionalne razine „Manje oružja manje tragedija“, projekt policijske uprave „Dan kao san“ te aktivnosti „Nisi sam“ - sprječavanje nasilja nad djecom putem elektroničkih medija. 

Na početku edukacije, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu održao je predavanje vezano uz akciju „Manje oružja manje tragedija“, kojom prilikom je upoznao roditelje s opasnostima koje prijete uslijed korištenja pirotehničkih sredstava I i II razreda, te općenito vezano uz obveze roditelja da vrše nadzor nad djecom u vrijeme kada je dozvoljeno korištenje pirotehničkih sredstava, a radi mogućnosti ozljeda.

Tijekom edukacije podijeljeni su edukativni materijali, brošure, dok je cilj senzibilizirati roditelje, javnost i potaknuti također na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje razine svijesti o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko eksplozivnim sredstvima.

Ukoliko građani pronađu spomenuta sredstva ili ih posjeduju, potrebno je obvezno nazvati policiju, na 192 nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo, čime se osigurava anonimnost osobe koja predaje oružje, dok se potencijalne opasnosti svode na najmanju moguću mjeru. 

Nadalje, policijska službenica za prevenciju održala je edukaciju u sklopu projekta „Dan kao san“ kojom prilikom je roditeljima predočila konkretne primjere iz prakse, vezano uz prijevare, krađe, neovlašteno korištenje osobnih podataka od strane osoba koje imaju namjeru počiniti kaznena djela i protupravno pribaviti imovinsku korist raznim modalitetima. Nadalje, navela je kako su počesto počinitelji kaznenih djela usmjereni na osobe starije životne dobi, osobe s invaliditetom, dakle osobe koje žive same, koristeći njihovu kronološku dob, neukost, moguće neznanje, te čine kaznena djela. Na prisutne se apeliralo da popričaju sa starijim članovima obitelji, pouče ih samozaštitnom ponašanju temeljem održane edukacije i podijeljenih brošura. Da ne komuniciraju s osobama na način da im daju svoje osobne podatke, ne puštaju ih u dom, štite dom, novac ne drže kod kuće i dr. 

U slijedećem djelu edukacije policijska službenica komunicirala je s roditeljima o vršnjačkom nasilju općenito, predočeno je nekoliko primjera iz prakse, istaknuto da je najvažnije svaki oblik nasilja prijaviti. Roditelji su upoznati na koji način se održavaju predavanja s djecom u sklopu aktivnosti „Nisi sam“. Isto tako, da u današnje vrijeme djeca provode podosta vremena koristeći Internet, posebice da koriste društvene mreže, Facebook, Viber, What“s up, Skype, MSN, te da igraju igrice neprimjerene dobi.

Djeca na društvenim mrežama objavljuju osobne podatke, što može biti opasno po njih, budući mogu postati „meta“ predatora. Dakle, ostavljaju osobne podatke, ime, prezime, broj telefona, adresu, fotografije koje ponekad odaju informacije da obitelj nije kod kuće ili su pak fotografije neprimjerene (obnažene fotografije, fotografije i video uratci tučnjava, konzumacije alkoholnih pića, postovi kojima se djeca izruguju drugoj djeci koristeći njihove osobne podatke, komunikacija u grupama na društvenim mrežama u kojima se djeca koriste osobnim podacima, kako svojim, tako i drugog djeteta kojem se primjerice, izruguju ili mu prijete, u kontinuitetu i dr.) Također, djeca sve ranije imaju otvorene profile na društvenim mrežama, fingiraju podatke.

Prikazan je primjer tipične komunikacije predatora, pedofila, s djecom, preko društvenih mreža, odnosno kako izgleda vrbovanje. Nadalje, roditelji su upoznati s podacima da djeca nisu sigurna na Internetu, ne znaju sigurnosne postavke, odnosno kako se zaštititi, te da Facebook ima pravilo da prije 13 godine života i ne smiju biti na toj društvenoj mreži. Djeca često iz znatiželje, neznanja ili na nagovor, znaju biti dio grupa na društvenim mrežama i razmjenjivati sadržaje kojima primjerice, drugo dijete izlože poruzi, ili pišu neprimjerene sadržaje što kod djeteta koje je žrtva takvog vida zlostave može ostaviti posljedice.

Tijekom edukacije, razgovaralo se o štetnosti igranja video igrica koje su neprimjerene dobi djece, sadržaj igrica su vrlo nasilni, i uz takve sadržaje djeca imaju i povećanu toleranciju na nasilje. Roditelji su upoznati s mogućnosti da se na računala ili mobilne uređaje postavi roditeljska zaštita, na koji se to način ostvaruje, te da isto tako mogu ukoliko smatraju da je potrebno, ograničiti vrijeme koje dijete provodi za računalom.



Stranica