Oprez sudionicima u prometu

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Vremenske prognoze za predstojeći vikend najavljuju pogoršanje vremenskih prilika odnosno kišu tijekom subotnjih noćnih sati i tijekom nedjelje

Foto: Ilustracija  

Vremenske prognoze za predstojeći vikend najavljuju pogoršanje vremenskih prilika odnosno kišu tijekom subotnjih noćnih sati i tijekom nedjelje. Kako kiša direktno utječe na stanje sigurnosti u cestovnom prometu, jer uslijed nje kolnici postaju mokri i kliski, ovim putem podsjećamo sve vozače da brzinu kretanja svog vozila prilagode stanju kolnika, a sve sudionike da u prometu sudjeluju uz povećan oprez. 

Vozačima savjetujemo da prilagode vožnju uvjetima na cesti odnosno da prvenstveno smanje brzine kretanja, da povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, te prilikom pretjecanja vozača mopeda, motocikala i bicikala, kao i obilaska pješaka. Posebno im skrećemo pozornost na obvezu propuštanja pješaka na pješačkim prijelazima. 

Svim sudionicima u prometu naglašavamo važnost poštivanja prometnih znakova, a posebice znakova kojima se reguliraju prava prvenstva na raskrižjima i kojima se upozoravaju na obilježene pješačke prijelaze i ograničenja brzina kretanja. 

Vozačima bicikala sugeriramo da ne upravljaju biciklima i istovremeno u jednoj ruci drže kišobran, jer time povećavaju mogućnosti vlastitog pada i udara u vozila i objekte ispred sebe, a samim time i teškog ozljeđivanja. Vozačima mopeda i motocikala ne savjetujemo vožnju tijekom kišnih oborina. 

Pješake upozoravamo da koriste nogostupe i pješačko - biciklističke staze, te da se, ukoliko ovi elementi ne postoje, kreću lijevom stranom prometnice i da za prelazak ceste koriste isključivo obilježene pješačke prijelaze. 

Sve sudionike u prometu molimo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu, jer se na mokrim kolnicima, ionako veliki izgledi za događanje prometne nesreće, dodatno povećavaju.



Stranica