Oprezno tijekom uskršnjih blagdana

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/auto_policija06.jpg

Osim povećane frekvencija domaćih vozila u gradovima, doći će i do maksimalnog opterećenja državnih cesta uslijed dolaska velikog broja naših državljana koji žive u inozemstvu, a doći će u domovinu provesti blagdane s obitelji, te uslijed velikog broja stranih državljana koji će tranzitirati kroz Koprivničko-križevačku županiju.

Foto: Ilustracija

Pred nama su uskršni blagdani tijekom kojih dolazi do povećanja broja vozila na prometnicama, posljedično i većeg broja incidentnih situacija u prometu.

Osim povećane frekvencija domaćih vozila u gradovima, doći će i do maksimalnog opterećenja državnih cesta uslijed dolaska velikog broja naših državljana koji žive u inozemstvu, a doći će u domovinu provesti blagdane s obitelji, te uslijed velikog broja stranih državljana koji će tranzitirati kroz Koprivničko-križevačku županiju.

U gradovima Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu radi velike frekvencije motornih vozila, ali i većeg broja pješaka i vozača bicikala, moguće je povremeno sporije dovijanje prometa. Najveće prometne gužve događati će se u blizini velikih trgovačkih centara, a posebice će biti izražene tijekom poslijepodnevnih sati 14. i 15. travnja kada će građani obavljati posljednje pripreme za predstojeći blagdan.

U slučaju sporijeg odvijanja prometa sve sudionike u prometu molimo za strpljenje, a posebice vozače motornih vozila. Kako bi se što prije osiguralo normalno odvijanje prometa policijski službenici će, po potrebi, vršiti regulaciju prometa, te je potrebno postupati sukladno njihovim znacima.

Apeliramo na građane da poštuju prometne propise i znakove, posebice one koji se odnose na ograničenja brzine kretanja, prava prvenstva prolaska na raskrižjima i dopuštenu koncentraciju alkohola u organizmu.

Kako se u prometu tijekom Uskršnjih blagdana očekuje i veći broj vozača mopeda i motocikala, ovom prilikom ih podsjećamo na važnost korištenja zaštitne kacige.

Obzirom na nepovoljne vremenske uvjete koji se najavljuju, vozače bicikala podsjećamo na korištenje reflektirajućih prsluka odnosno reflektirajuće biciklističke odjeće, a pješake na korištenje reflektirajućih materija ili izvora svjetlosti. Ujedno apeliramo da obavezno koriste izgrađene nogostupe, te biciklističke trake i staze.

Sve vozače i putnike u vozilima pozivamo na korištenje sigurnosnih pojaseva, a roditelje upućujemo da djecu obavezno smjeste u odgovarajuće, i pravilno pričvršćene, autosjedalice, te da ih u njima vežu sigurnosnim pojasevima.

Za poseban oprez molimo mlade vozače i vozače starije životne dobi.

Ujedno upozoravamo građane da, prilikom odlaska u kupovinu i na misna slavlja, ne ostavljaju torbice, mobitele, novčanike i slične predmete na vidljivim mjestima u vozilima kako ne bi došlo do provale u automobile i otuđenja vijednih predmeta.

Sretan Uskrs i sigurno sudjelovanje u prometu želi Vam Policijska uprava koprivničko-križevačka.

 

 
 

Dobro je podsjetiti

Zaštitite se od provala i krađa automobila

Kradljivci vozila traže najlakšu metu i iskoristiti će svaku priliku koju ste im pružili.

Uvijek zaključajte svoje vozilo, čak i onda kad je parkirano u garaži, dvorištu ili na prilazima kuće. Provjerite da su sva vrata zatvorena, uključujući i prtljažnik. Pobrinite se da su svi prozori zatvoreni, uključujući i krovni prozor.

Ne ostavljajte torbice, mobitele, ključeve, dokumente ili druge vrijedne stvari na vidljivom mjestu u vozilu - smjestite ih na zaključano mjesto i zaklonjeno od pogleda; auto parkirajte na osvijetljenom i prometnom mjestu (parkirališta trgovina, bolnica i slično);

Nemojte ostavljati svoje vozilo duže vrijeme bez nadzora.

Zaštitite se od provala i krađa – poduzmite mjere koje će odvratiti počinitelja ili mu otežati cilj

Razvijajte dobrosusjedske odnose i ponašajte se samozaštitno prema tuđoj i svojoj imovini. O zapažanju sumnjivih osoba koje se bezrazložno zadržavaju u blizini Vaše zgrade, stana ili kuće, zapamtite detalje osobnog opisa, vozilo i druge detalje i o tome odmah obavijestite policiju na broj telefona 192.

Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji provalniku omogućuju lakše penjanje (ljestve ili sanduci). Ključ ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili drugim lako dostupnim mjestima.

Po mogućnosti ugradite protuprovalna vrata, te alarmni i videonadzorni sustav.

Vrijedne predmete i novac ne držite u posudama i policama, pod madracima ili u ormarima, jer su ta mjesta provalnicima dobro poznata. Po mogućnosti sve te vrijednosti i dragocjenosti pohranite u banku i osobne trezore.



Stranica