Oprezno u prometu

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Prognostičari za danas, ali i nekoliko narednih dana, najavljuju nepovoljne vremenske prilike u vidu povremenih kišnih oborina (pljuskovi i grmljavinsko nevrijeme), a kako će, uslijed toga, ceste nakon dužeg razdoblja suhog vremena,

Foto: Ilustracija 

Prognostičari za danas, ali i nekoliko narednih dana, najavljuju nepovoljne vremenske prilike u vidu povremenih kišnih oborina (pljuskovi i grmljavinsko nevrijeme), a kako će, uslijed toga, ceste nakon dužeg razdoblja suhog vremena biti mokre i skliske ovim putem pozivamo sve sudionike u prometu na povećan oprez. Poseban oprez sugeriramo vozačima bicikala, mopeda i motocikala. 

Kada nakon dugog sunčanog vremena predstoje kišne oborine u početku kišnih padalina dolazi do miješanja vode, ulja i nečistoća na cesti, uslijed čega se stvara sklizak sloj koji onemogućava prianjanje guma na kolnik i time povećava nestabilnost vozila. Također može doći i do akumuliranja manje ili veće količine vode na kolniku, a što u kombinaciji s neprilagođenom vožnjom može dovesti do zanošenja vozila i prelaska na suprotni prometni trak ili slijetanja van ceste.

Vozačima, prvenstveno vozačima osobnih automobila i teretnih vozila, savjetujemo da prilagode vožnju uvjetima na cesti odnosno da smanje brzine kretanja i povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, kao i prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu. Vozače motornih vozila molimo da, u zavojima prvenstveno, ne prelaze na prometni trak namijenjen kretanju vozila iz suprotnog smjera, kako ne bi dolazilo do frontalnih sudara koji vrlo često imaju najteže posljedice. Vozačima mopeda i motocikala ne savjetujemo vožnju mokrim i kliskim kolnikom, poradi velike mogućnosti od pada. 

Svim sudionicima u prometu naglašavamo važnost poštivanja prometnih znakova, a posebice znakova kojima se reguliraju prava prvenstva na raskrižjima i kojima se upozoravaju na obilježene pješačke prijelaze i ograničenja brzina kretanja.

 Vozačima bicikala sugeriramo da obavezno koriste biciklističke staze i trake, te da ne upravljaju biciklima i istovremeno u jednoj ruci drže kišobran. Vozačima bicikala napominjemo da pri prelasku ceste na „zebri“ moraju sići s bicikla i preko iste prijeći kao pješaci. 

Pješake upozoravamo da koriste nogostupe i pješačko - biciklističke staze, te da se, ukoliko ovi elementi ne postoje, kreću lijevom stranom prometnice i da za prelazak ceste koriste isključivo obilježene pješačke prijelaze. 

I vozačima bicikala i pješacima savjetujemo da se, prije nego prijeđu cestu na obilježenom pješačkom prijelazu odnosno prijelazu biciklističke staze preko ceste, uvjere da istu mogu sigurno prijeći  (pogledati lijevo – desno – lijevo). 



Stranica