Oprezno u prometu!

Slika PU_KK/Vijesti/2015/01/Zimski-uvjeti11.2.jpg

Sukladno vremenskim prognozama tijekom poslijepodneva doći će do pogoršanja stanja sigurnosti u vidu snježnih i kišnih oborina, te zahladnjenja, koje će se nastaviti do kraja tjedna.  

Foto: Ilustracija 

Sukladno vremenskim prognozama tijekom poslijepodneva doći će do pogoršanja stanja sigurnosti u vidu snježnih i kišnih oborina, te zahladnjenja, koje će se nastaviti do kraja tjedna. Sukladno tome kolnici će biti mokri i klizavi, a uslijed niskih temperatura na pojedinim dionicama cesta može doći i do stvaranja poledice na kolniku. Obzirom da se najavljuju intenzivnije snježne padaline moguć je nastup zimskih uvjeta na cestama odnosno da ceste budu prekrivene snijegom. 

Podsjećamo da je za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom, te da su vozači motornih vozila  obvezni prije uključivanja u promet očistiti  zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg s vozila. 

Kako se očekuje da će u prometu tijekom predstojećeg vikenda najviše vozača upravljati osobnim automobilima, podsjećamo da se pod zimskom opremom osobnih automobila podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. 

 Kako bi se tijekom za vrijeme očekivanog nastupa zimskih uvjeta na cestama, ali i za vrijeme kišnih oborina, izbjeglo događanje prometnih nesreća i stradavanje osoba, vozačima savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila, povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, izbjegavaju pretjecati vozila ispred sebe, te da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja. Posebno apeliramo na vozače da ne upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola odnosno nakon konzumacije alkoholnih pića.

 Mlade vozače, posebice vozače koji su tijekom 2014. g. stekli pravo na samostalno upravljanje motornim vozilima, poradi njihovog nedovoljnog vozačkog iskustva, molimo za poseban oprez.



Stranica