Oprezno u prometu!

Slika /ikone/Zimski uvjeti.jpg

Policija poziva vozače da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti

Foto: Ilustracija

Pozivamo vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, kao i da ne kreću na put bez zimske opreme. Upravljanje vozilima u ovakvim uvjetima je otežano, stoga pozivamo vozače na oprez.
 
Zimski uvjeti na cestama definirani su člankom 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama kao uvjeti koji nastaju kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima sa priključnim vozilom.
 
Obzirom da su kolnici mokri, podsjećamo sve vozače da poštuju ograničenja brzine te savjetujemo:
 
  • prije početka vožnje obavezno s vozila (krova, stakala, svjetala i pokazivača smjera) skinuti sav snijeg, led i vodu kako bi se spriječilo padanje snijega, leda i vode na vjetrobranska stakla, omogućila dobra vidljivost ceste, te osigurala dobra uočljivost vašeg vozila od strane ostalih sudionika u prometu
  • smanjiti brzinu kretanja
  • povećati razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu
  • obavezno upaliti dnevna ili kratka svjetla na motornom vozilu
  • izbjegavati pretjecati vozila ispred vas
  • izbjegavati iznenadna/nagla zaustavljanja
  • pravovremeno uključiti pokazivače smjera prilikom skretanja
  • prilikom vožnje unatrag obavezno uključiti sva četiri pokazivača smjera
  • u slučaju kvara na dovoljnoj udaljenosti postaviti sigurnosni trokut kojim će se ostali vozači upozoriti ne predstojeću opasnost na cesti te obući reflektirajući prsluk 
  • za vrijeme upravljanja vozilom ne koristiti mobitel ni slične uređaje
  • uvijek koristiti sigurnosti pojas, a djecu prevoziti u dječjim autosjedalicama
  • obavezno poštivati prometne znakove, a posebice one koji se odnose na ograničenje brzine kretanja, zabrane pakiranja i zaustavljanja, korištenje zimske opreme i koji reguliraju prednost prolaska kroz raskrižjima
  • u slučaju potrebe na pneumatike postaviti lance za snijeg
  • ne upravljati vozilom nakon konzumacije alkohola ili drugih opojnih sredstava ili lijekova
  • ne pretjecati ralice, a prilikom vožnje u slijedu iza ralice  držati veći razmak između ralice i svog vozila kako sipina kojom se cesta posipa ne bi završila na vašem vozilu
  • nemojte parkirati vozilo na kolniku kako bi se kolnici mogli održavati prohodnima.
 
Nadalje, ne preporuča se upravljanje biciklima i osobnim prijevoznim sredstvima na kolnicima koji su prekriveni ledom i snijegom zbog smanjenja stabilnosti vozila i mogućih padova i ozljeđivanja vozača.
               
Ukoliko upravljate biciklom ili osobnim prijevoznim sredstvima za vrijeme zimskih uvjeta na cestama uvijek koristite biciklističke ili pješačko-biciklističke staze gdje ih ima. Ukoliko ih nema krećite se uz desni rub ceste.
 
Vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava trebaju voditi računa da upravljaju tehnički ispravnim vozilima, pri čemu poseban naglasak treba staviti na tehničku ispravnost svjetala na vozilu (bijelo sprijeda, crveno straga) te je preporuka, a za osobna prijevozna sredstva i obveza, nošenje zaštitne kacige.
 
Vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstva su obvezni noću i u vrijeme smanjen vidljivosti za vrijeme vožnje kolnikom koristiti reflektirajuće biciklističke prsluke ili reflektirajuću biciklističku odjeću ili drugu reflektirajuću materiju. Učestala je praksa kod biciklista da za vrijeme snježnih i kišnih padalina upravljaju biciklima držeći u ruci kišobrane. To nije preporučljivo, a nije niti dozvoljeno, jer smanjuje stabilnost upravljanja vozilom i zaklanja reflektirajuću odjeću odnosno prsluke, a ujedno je i čest uzrok naleta biciklista na pješake i na zaustavljena vozila.
 
Pješacima se ovim putem skreće pozornost na obvezno korištenje nogostupa odnosno biciklističko-pješačkih staza. Ukoliko nema nogostupa, pješaci se trebaju kretati lijevom stranom ceste jer na taj način uvijek vide vozilo koje im dolazi u susret i mogu se po potrebi skloniti s kolnika. Noću i u uvjetima smanjene vidljivosti pješaci moraju biti označeni izvornom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.
 
Na roditelje apeliramo da djecu podsjete da cesta nije prostor za igru i da je opasno igrati se na cesti, odnosno da se na cesti ne smije klizati, sanjkati i drugo.

Pisane vijesti | Promet i vozila