Oprezno u prometu!

Slika PU_KK/Vijesti/2017/01/pol.auto.2.png

Tijekom predstojećeg vikenda, sukladno vremenskim prognozama, očekuje nas pogoršanje vremenskih uvjeta odnosno niske temperature i oborine u vidu kiše koja će početkom tjedna prerasti u susnježicu i snijeg.

Foto: Ilustracija 

Tijekom predstojećeg vikenda, sukladno vremenskim prognozama, očekuje nas pogoršanje vremenskih uvjeta odnosno niske temperature i oborine u vidu kiše koja će početkom tjedna prerasti u susnježicu i snijeg. 

Kako tijekom predstojećeg vikenda ne bi došlo do pogoršanja stanja sigurnosti u prometu na cestama odnosno kako bi se spriječilo događanje prometnih nesreća na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, molimo sve vozače za povećan oprez i poštivanje prometnih pravila i znakova. 

Naglašavamo da je prilikom vožnje po mokrom i skliskom kolniku potrebno smanjiti brzinu kretanja vozila, a posebice na opasnijim dijelovima cesta (oštri zavoji, prijevoji, nadvožnjaci, raskrižja i dr.) kako ne bi došlo do gubitka nadzora nad vozilom i slijetanja vozila van ceste.

Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima, a uslijed nastupa nepovoljnih vremenskih prilika taj, ionako veliki rizik, dodatno se povećava.  

Stoga svim  vozačima, a posebice vozačima motornih vozila savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da upravljanje vozilom prepuste osobi koja nije konzumirala alkoholna pića i posjeduje valjanu vozačku dozvolu, da koriste usluge taxi službe ili javnog prijevoza. 

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Mlade vozače podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, te na iste apeliramo da prilikom izvođenja radnji vozilom u prometu (pretjecanje, uključivanje u promet, skretanje i drugo) vode računa o sigurnosti svih sudionika u prometu.   

Sve vozače i putnike u motornim vozilima podsjećamo na obavezno korištenje sigurnosnog pojasa, te posebno na korištenje odgovarajućih autosjedalica za djecu. Na vozače apeliramo da za vrijeme kada upravljaju vozilima u nepovoljnim vremenskim uvjetima ne koriste mobitele jer je to distrakcija vozača koja negativno utječe na sigurnost cestovnog prometa. 

Upozoravamo vozače bicikala da za vrijeme smanjene vidljivosti obavezno koriste biciklističke ili pješačko-biciklističke staze gdje ih ima, a ukoliko ih nema, da se kreću uz desni rub kolnika. Ističemo da svi vozači bicikala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti uslijed kiše i snijega moraju koristiti reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću, i da na prednjoj strani bicikla moraju imati upaljeno svijetlo bijele boje, a na stražnjoj strani bicikla upaljeno svijetlo crvene boje. 

Pješacima savjetujemo da koriste nogostupe, da cestu prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima nakon provjere „gledanjem lijevo-desno-lijevo“, da ne stupaju naglo na kolnik između parkiranih vozila, te da noću i u vrijeme smanjene kišnih i snježnih oborina budu označeni reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti.



Stranica