Oprezno u prometu!

Slika PU_KK/Vijesti/2017/11/pol.auto.2.png

Do kraja tjedna predstoji nam razdoblje niskih temperatura i kišnih oborina, uslijed čega će vidljivost biti smanjena, a kolnici mokri i klizavi.   

Foto: Ilustracija 

Do kraja tjedna predstoji nam razdoblje niskih temperatura i kišnih oborina, uslijed čega će vidljivost biti smanjena, a kolnici mokri i klizavi. 

Kako bi se izbjeglo događanje prometnih nesreća, podsjećamo vozače da je na mokrim i skliskim kolnicima bitno držati dovoljan razmak između vozila iz razloga što kod kočenja na takvom kolniku zaustavni put traje tri puta dulje nego na suhom kolniku. Također preporučujemo vozačima izbjegavanje pretjecanja drugih vozila, da svaku promjenu pravca kretanja (skretanje) najave pravovremenim uključivanjem odgovarajućih pokazivača smjera te da prilikom vožnje unatrag upale sva četiri pokazivača smjera. 

Prilikom vožnje po mokrom i skliskom kolniku, te u uvjetima smanjene vidljivosti, potrebno je smanjiti brzinu kretanja vozila jer u takvim uvjetimapneumatici na vozilu ne ostvaruju valjanu hvatljivost s kolničkom površinom, radi čega dolazi do proklizavanja i gubitka nadzora nad vozilom. Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima, a uslijed nastupa nepovoljnih vremenskih prilika taj se rizik udvostručuje. Sve sudionike u prometu molimo za poštivanje prometnih znakova i propisa kao i značenje svjetala semafora kojima se regulira pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja, te ih upozoravamo da prilikom skretanja ulijevo prvo propuste vozila koja im dolaze u susret.  

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Mlade vozače podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, te na iste apeliramo da prilikom izvođenja radnji vozilom u prometu vode računa o sigurnosti svih sudionika u prometu. Sve vozače i putnike u motornim vozilima podsjećamo na obavezno korištenje sigurnosnog pojasa, te posebno na korištenje odgovarajućih autosjedalica za djecu. Na vozače apeliramo da za vrijeme kada upravljaju vozilima u nepovoljnim vremenskim uvjetima ne koriste mobitele jer je to dodatna distrakcija koja skreće pozornost vozača sa trenutnih uvjeta koji vladaju na cesti. 

 Pješacima savjetujemo da koriste nogostupe, a ukoliko to nisu u mogućnosti, da se kreću uz lijevi rub kolnika kako bi u slučaju potrebe mogli propustiti vozila koja im dolaze u susret, da za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti uslijed kiše i magle budu označeni reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti, da cestu prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima nakon provjere „gledanjem lijevo-desno-lijevo“  da se ista može sa sigurnošću prijeći, te da ne izlaze na kolnik između parkiranih vozila. 

Upozoravamo vozače bicikala da za vrijeme smanjene vidljivosti obavezno koriste biciklističke ili pješačko-biciklističke staze gdje ih ima, a ukoliko ih nema, da se kreću uz desni rub kolnika.  Također trebaju voditi računa da na vrijeme obavijeste ostale sudionike u prometu o svojoj namjeri skretanja davanjem odgovarajućeg znaka rukom. Ističemo da svi vozači bicikala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti uslijed kiše moraju koristiti reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću ili drugi reflektirajući materijal, te da na prednjoj strani bicikla moraju imati upaljeno svijetlo bijele boje, a na stražnjoj strani bicikla upaljeno svijetlo crvene boje.  



Stranica