Oprezno u prometu tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2014/12/pol.auto.2.png

Kako bi se za vrijeme očekivanih kišnih i snježnih padalina izbjeglo događanje prometnih nesreća i stradavanje osoba, vozačima savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila i prilagode ju uvjetima na kolniku, gustoći prometa, karakteristikama prometnica, uvjetima vidljivosti, kao i frekvenciji pješaka i vozača bicikala. Također, potrebno je povećati razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, izbjegavaju pretjecati vozila ispred sebe, te poštivati prometne znakove kojima se regulira pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja. 

Foto: Ilustracija

Sukladno vremenskim prognozama tijekom predstojećeg vikenda i početka slijedećeg tjedna očekuju nas niže temperature, te kišne i snježne padaline, kojom prilikom se očekuje nastup zimskih uvjeta na cestama odnosno prianjanje snijega na kolnik ili stvaranje poledice na kolniku.

Vozače podsjećamo da se pod zimskom opremom osobnih automobila podrazumijevaju zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Podsjećamo da je za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom, te da su vozači motornih vozila  obvezni prije uključivanja u promet očistiti  zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg s vozila.

Kako bi se za vrijeme očekivanih kišnih i snježnih padalina izbjeglo događanje prometnih nesreća i stradavanje osoba, vozačima savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila i prilagode ju uvjetima na kolniku, gustoći prometa, karakteristikama prometnica, uvjetima vidljivosti, kao i frekvenciji pješaka i vozača bicikala. Također, potrebno je povećati razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, izbjegavaju pretjecati vozila ispred sebe, te poštivati prometne znakove kojima se regulira pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja.

Posebno apeliramo na vozače da tijekom kišnih i snježnih oborina odnosno za vrijeme trajanja zimskih uvjeta na cestama ne upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, već da, ako su konzumirali alkoholna pića, zamole drugog vozača koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom ili da koriste usluge taxi-vozila ili javnog prijevoza.

Ističemo da mladi vozači ne smiju upravljati osobnim automobilima čija je snaga motora veća od 80 kW, te da nakon konzumacije alkoholnih pića ne smiju upravljati vozilima – dozvoljena koncentracija alkohola u organizmu mladog vozača je 0,00 promila.

Vozače bicikala i pješake podsjećamo da tijekom noći i tijekom uvjeta smanjene vidljivosti koji se očekuju za vrijeme trajanja kišnih i snježnih oborina trebaju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom odnosno reflektirajućim prslukom, te da koriste površine namijenjene njihovom kretanju.



Stranica