Oprezno u prometu tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2014/12/auto.bmp

Protekli vikend na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća, od čega dvije nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teže, a dvije osobe lakše ozlijeđene. Uzrok događanja tri nesreće bila je neprilagođena brzina kretanja vozila, odnosno vozači nisu u ovim nesrećama prilagodili brzinu kretanja svog vozila stanju kolnika i prometnoj signalizaciji. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su tri prometne nesreće. Jednu prometnu nesreću s ozlijeđenim prouzročio je mladi vozač, koji je ujedno bio i pod utjecajem alkohola.

Foto: Ilustracija

Protekli vikend na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća, od čega dvije nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teže, a dvije osobe lakše ozlijeđene. Uzrok događanja tri nesreće bila je neprilagođena brzina kretanja vozila, odnosno vozači nisu u ovim nesrećama prilagodili brzinu kretanja svog vozila stanju kolnika i prometnoj signalizaciji. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su tri prometne nesreće. Jednu prometnu nesreću s ozlijeđenim prouzročio je mladi vozač, koji je ujedno bio i pod utjecajem alkohola.

Prognostičari za ovaj vikend najavljuju pogoršanje vremenskih prilika, odnosno kišne oborine, posebice tijekom nedjelje. Kako se i ovaj vikend ne bi dogodio veći broj prometnih nesreća, ovim putem pozivamo sve sudionike u prometu na povećani oprez.

Uslijed kišnih oborina kolnici postaju klizavi, a može doći i do akumuliranja manje ili veće količine vode na kolniku, a što u kombinaciji s neprilagođenom vožnjom može dovesti do zanošenja vozila i prelaska na suprotni prometni trak ili slijetanja van ceste.

Vozačima savjetujemo da prilagode vožnju uvjetima na cesti, odnosno da prvenstveno smanje brzine kretanja, da povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, te prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu.

Svim sudionicima u prometu naglašavamo važnost poštivanja prometnih znakova, a posebice znakova kojima se reguliraju prava prvenstva na raskrižjima i kojima se upozoravaju na obilježene pješačke prijelaze i ograničenja brzina kretanja.

Kako je tijekom prošlog vikenda velik broj vozača koji su prouzročili prometne nesreće bio pod utjecajem alkohola, vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića upravljanje vozilima prepuste osobama koje posjeduju vozačke dozvole potrebne kategorije i nisu im izrečene zaštitne mjere zabrana upravljanja i koje nisu konzumirale alkoholna pića, ili da koriste usluge taxi-službe.

Mladim vozačima ponovno skrećemo pozornost da za njih vrijedi apsolutna zabrana konzumacije alkoholnih pića prije nego što započnu upravljati vozilima, te da ne smiju upravljati osobnim automobilima čija je snaga motora veća od 80 kilowata.



Stranica