Oprezno u prometu tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2018/03/prometni_policajac02.jpg

Naglašavamo da je prilikom vožnje po mokrom i skliskom kolniku potrebno smanjiti brzinu kretanja vozila, a posebice na opasnijim dijelovima cesta (oštri zavoji, prijevoji, nadvožnjaci, raskrižja) kako ne bi došlo do gubitka nadzora nad vozilom i slijetanja vozila van ceste.

Foto: Ilustracija

Tijekom predstojećeg vikenda, sukladno vremenskim prognozama, očekuje nas pogoršanje vremenskih uvjeta odnosno niske temperature i oborine u vidu kiše koja će povremeno prelaziti u susnježicu i snijeg.

Kako ne bi došlo do pogoršanja stanja sigurnosti u prometu na cestama odnosno kako bi se spriječilo događanje prometnih nesreća na području Policijske uprave koprivničko - križevačke, molimo sve vozače za povećan oprez i poštivanje prometnih pravila i znakova.

Naglašavamo da je prilikom vožnje po mokrom i skliskom kolniku potrebno smanjiti brzinu kretanja vozila, a posebice na opasnijim dijelovima cesta (oštri zavoji, prijevoji, nadvožnjaci, raskrižja) kako ne bi došlo do gubitka nadzora nad vozilom i slijetanja vozila van ceste.

Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba, a uslijed nastupa nepovoljnih vremenskih prilika taj, ionako veliki rizik, dodatno se povećava. Stoga svim  vozačima, a posebice vozačima motornih vozila, savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da upravljanje vozilom prepuste osobi koja nije konzumirala alkoholna pića i posjeduje valjanu vozačku dozvolu, da koriste usluge taxi službe ili javnog prijevoza.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Mlade vozače podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, te na iste apeliramo da prilikom izvođenja radnji vozilom u prometu (pretjecanje, uključivanje u promet, skretanje i drugo) vode računa o sigurnosti svih sudionika u prometu. Na vozače apeliramo da za vrijeme kada upravljaju vozilima u nepovoljnim vremenskim uvjetima ne koriste mobitele jer je to distrakcija vozača koja negativno utječe na sigurnost cestovnog prometa.

Sve vozače i putnike u motornim vozilima podsjećamo na obavezno korištenje sigurnosnog pojasa, te posebno na korištenje odgovarajućih autosjedalica za djecu.

Upozoravamo vozače bicikala da za vrijeme smanjene vidljivosti obavezno koriste biciklističke ili pješačko-biciklističke staze gdje ih ima, a ukoliko ih nema, da se kreću uz desni rub kolnika. Ističemo da svi vozači bicikala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti uslijed kiše i snijega budu označeni reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti, da na prednjoj strani bicikla moraju imati upaljeno svijetlo bijele boje, a na stražnjoj strani bicikla upaljeno svijetlo crvene boje.

Pješacima savjetujemo da koriste nogostupe, da cestu prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima nakon provjere „gledanjem lijevo-desno-lijevo“, da ne stupaju naglo na kolnik između parkiranih vozila, te da noću i u vrijeme kišnih i snježnih oborina budu označeni reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti.



Stranica