Oprezno u prometu tijekom vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2017/11/pol.auto.2.png

S obzirom na dolazak proljeća i povoljne vremenske uvjete, tijekom nadolazećeg vikendana prometnicama se očekuje veći broj pješaka, biciklista, mopedista i motociklista.   

Foto: Ilustracija 

S obzirom na dolazak proljeća i povoljne vremenske uvjete, tijekom nadolazećeg vikendana prometnicama se očekuje veći broj pješaka, biciklista, mopedista i motociklista. 

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na obavezno korištenje homologiranih zaštitnih kaciga i obvezu vožnje s upaljenim svjetlima tijekom cijelog dana, te ih molimo da ne ulaze u rizična pretjecanja. Ističemo da i putnici koji se prevoze mopedima i motociklima moraju obavezno koristiti zaštitne kacige.

Apeliramo na sve vozače, da konzumacija alkoholnih pića, droga ili lijekova koji smanjuju vozačke sposobnosti, odnosno ukoliko osjećaju umor, niti ne pokušavaju upravljati vozilima u prometu na cesti jer ove okolnosti povećaju mogućnost događanja prometne nesreće ili pada s vozila.

Vozače molimo za poštivanje ograničenja brzine kretanja izraženih prometnih pravilima ili znakovima, ali im skrećemo pozornost i na nužnost smanjenja brzine kretanja u slučaju veće frekvencije vozila na prometnicama kao i radi postupanja po postavljenim prometnim znakovima kojima se vozači upozoravaju na nailaske na obilježene pješačke prijelaze i približavanje raskrižjima.

Mlade vozače molimo za povećan oprez prilikom prometovanja kroz raskrižja, s posebnim naglaskom na poštivanje prednosti prolaska kroz ista, te prilikom vršenja radnji vozilom u prometu, posebice prilikom pretjecanja i obilaženja drugih sudionika u prometu, uključivanju u promet, skretanju vozilom, te vožnju unatrag.  

S početkom proljeća intenziviraju se poljoprivredni radovi te se povećava broj traktora na prometnicama. Traktori i priključna vozila, te radni strojevi,  kojima se sudjeluje u   prometu  moraju biti registrirani, tehnički ispravni i osigurani, a vozač mora kod sebe za vrijeme upravljanja traktorom imati vozačku dozvolu, prometu dozvolu, knjižicu vozila i policu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, za traktor i za priključno vozilo. Pije početka sudjelovanja u prometu, nakon zimskog razdoblja, potrebno je provjeriti tehničku ispravnosti traktora i priključnih vozila, naročito ispravnost kočnica, upravljačkog mehanizma i svjetlosno-signalnih uređaja, te prilikom obavljanja radova na poljima, šumama, livadama i drugim površinama. Savjetuje se ne skidati s traktora kabinu ili zaštitni okvir i prilagoditi način upravljanja traktorima konfiguraciji terena (nagib, nizbrdica) kako ne bi došlo do prevrtanja traktora,  a na traktoru se smije prevoziti onoliko osoba koliko ima ugrađenih sjedala, odnosno onoliko osoba koliko je upisano u prometnoj dozvoli  i na traktorskim priključcima i blatobranima zabranjeno je prevoziti osobe. 

Pješacima savjetujemo da koriste nogostupe, a ukoliko to nisu u mogućnosti, da se kreću uz lijevi rub kolnika kako bi u slučaju potrebe mogli propustiti vozila koja im dolaze u susret. Za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti (kiša i magla) pješaci moraju biti označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti. Pješaci cestu trebaju prelaziti na obilježenim pješačkim prijelazima, nakon što provjere „gledanjem lijevo-desno-lijevo“ da se ista može sa sigurnošću prijeći. Pješacima se savjetuje da ne izlaze na kolnik između parkiranih vozila. 

Vozače bicikala podsjećamo dasu se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu  kolnika, ukoliko se  dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugog. Vozači bicikala mlađi od 16 godina za vrijeme vožnje na glavi moraju nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. Ističemo važnost tehničke ispravnosti bicikla, od čega zasebno naglašavamo važnost ispravnih kočnica i svjetala (prednje bijelo, stražnje crveno) jer ista bitno pridonose sigurnosti vožnje na biciklu. Naglašavamo da na biciklima  od prvog sumraka do svanuća odnosno noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Biciklom je zabranjeno upravljati na način kojim se umanjuje stabilnost bicikla i  ometaju drugi sudionici u prometu (ne smije se skidati istovremeno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti  ili vući, gurati u upravljanju ili ugrožavati druge sudionike u prometu). O promjeni smjera svog kretanja, vozač bicikla mora pravovremeno obavijestiti ostale sudionike u prometu – davanjem znaka rukom. 

Događanju prometnih nesreća (međusobnim sudarima vozila, slijetanju vozila sa ceste, naletu na pješaka) i padu bicikliste ili pješaka na kolnik može pridonijeti i korištenje mobitela bilo za razgovor ili komuniciranje porukama, uređaja za slušanje muzike ili drugih sličnih uređaja, čime se smanjuje fokusiranost vozača i pješaka na kolnik i povećava rizik od sudjelovanja u prometnoj nesreći. Stoga, ne koristite mobitele tijekom sudjelovanja u prometu na cestama, radije se zaustavite na pogodnom mjestu i obavite razgovor ili pošaljite poruku.



Stranica