Oprezno u prometu tijekom vikenda i praznika

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/auto_policija06.jpg

U povodu obilježavanja Međunarodnog praznika rada 1. svibnja, veliki broj građana Republike Hrvatske iskoristit će te dane za putovanja i odmor, najčešće u destinacije na moru. Jednako tako, jedan dio naših i stranih državljana, zaposlen u zemljama zapadne Europe iskoristit će neradne dane za odlazak u svoju domovinu. Zbog navedenog, tijekom 28. travnja u poslijepodnevnim satima, te tijekom cijelog 1. svibnja, promet će biti većeg intenziteta. Istovremeno zbog općenito povećanog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća, kao i broj stradalih osoba u njima.

Foto: Ilustracija

U povodu obilježavanja Međunarodnog praznika rada 1. svibnja, veliki broj građana Republike Hrvatske iskoristit će te dane za putovanja i odmor, najčešće u destinacije na moru. Jednako tako, jedan dio naših i stranih državljana, zaposlen u zemljama zapadne Europe iskoristit će neradne dane  za odlazak u svoju domovinu. Zbog navedenog, tijekom 28. travnja u poslijepodnevnim satima,  te tijekom cijelog 1. svibnja, promet će biti većeg intenziteta. Istovremeno zbog općenito povećanog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća, kao i broj stradalih osoba u njima.

U gradovima Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu zbog velike frekvencije motornih vozila, ali i većeg broja pješaka i vozača bicikala, moguće je povremeno sporije dovijanje prometa. U slučaju sporijeg odvijanja prometa sve sudionike u prometu pozivamo na strpljenje, a posebice vozače motornih vozila. Kako bi se što prije osiguralo normalno odvijanje prometa policijski službenici će, po potrebi, vršiti regulaciju prometa, te je potrebno postupati sukladno njihovim znacima. Zbog održavanja većeg broja manifestacija povodom proslave praznika rada, doći će i do povećanog konzumiranja alkoholnih pića, te apeliramo na naše sugrađane da ne sjedaju za upravljač svojih automobila ako su konzumirali alkoholna pića, kako veselje ne bi preraslo u tragediju.

Većina prometnih nesreća događa se jer sudionici u prometu grubo krše osnovne prometne propise, te će stoga policijski službenici PU koprivničko-križevačke posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzeti preventivne kao i represivne aktivnosti prema sudionicima u prometu koji grubo krše prometne propise.

Posebno apeliramo na vozače da:

  • prije polaska na put provjere ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje  odgovarajuće opreme;
  • prije putovanja pravovremeno se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama;
  • na put kreću odmorni, odnosno ako su umorni, da se bez obzira na blizinu odredišta zaustave i odmore;
  • vežu se sigurnosnim pojasom;
  • pobrinu se za primjeren smještaj djece u vozilu;
  • brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti;
  • poštuju ograničenja brzine (zakonska ili ona postavljena prometnim znakom);
  • ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje;
  • bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja;
  • pri vožnji u kolonama, za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta (magla, kiša), povećaju razmak između vozila ispred, imajući na umu duži zaustavni put;
  • za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, izbjegavaju nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja kotača upravljača.


Stranica