Oprezno u prometu u nepovoljnim vremenskim uvjetima

Slika PU_KK/Vijesti/2018/01/auto.bmp

Foto: Ilustracija

Tijekom nadolazećih  dana, sukladno vremenskoj prognozi, očekuju se oborine u vidu kiše i snijega, uslijed čega će kolnici biti mokri,  pokriveni snijegom, bljuzgavicom i ledom odnosno klizavi. Stoga, kako bi se dogodilo što manje prometnih nesreća, sve sudionike u prometu pozivamo na povećan oprez.

Vozače motornih vozila podsjećamo da povećaju međusobni razmak i smanje brzinu kretanja vozila, kako bi se mogli pravovremeno zaustaviti te kako ne bi dolazio do prelaska vozila na suprotni prometni trak i izlijetanja vozila s kolnika, posebice prilikom izlaska iz zavoja.

Vozače podsjećamo da su tijekom nastupa zimskih uvjeta na cestama dužni koristiti zimsku opremu, te da moraju očistiti snijeg i led s vozila prije početka vožnje, posebice s krova, svih stakala i svjetala na vozilu. Pod zimskom opremom motornih vozila M i N kategorija čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg.  Za vrijeme trajanja zimskih uvjeta na cestama policijski službenici će vršiti pojačan nadzor korištenja zimske opreme, te će vozila bez zimske opreme i neočišćena vozila isključivati iz prometa.

Pješacima savjetujemo da koriste nogostupe, a ukoliko to nisu u mogućnosti, da se kreću uz lijevi rub kolnika kako bi u slučaju potrebe mogli propustiti vozila koja im dolaze u susret, te da za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti uslijed kiše i snijega budu označeni reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti.  Vozači bicikala noću i tijekom kišnih i snježnih padalina, te magle moraju koristiti reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću odnosno reflektirajuću materiju, te da na vozilima moraju imati upaljena svjetla.

Sve vozače i putnike u motornim vozilima podsjećamo na obavezno korištenje sigurnosnog pojasa, te posebno na korištenje odgovarajućih autosjedalica za djecu. Na vozače apeliramo da za vrijeme kada upravljaju vozilima u nepovoljnim vremenskim uvjetima ne koriste mobitele jer je to dodatna distrakcija koja skreće pozornost vozača s uvjeta koji su na cesti.



Stranica