Oprezno u prometu uslijed kišnih oborina

Slika PU_KK/Vijesti/2015/03/pol.auto.2.png

Budući kroz dane vikenda slijede nepovoljne vremenske prilike, kišne oborine, posebice u petak i subotu, apeliramo na vozače za pažnju u prometu.   

Foto: Ilustracija

Budući kroz dane vikenda slijede nepovoljne vremenske prilike, kišne oborine, posebice u petak i subotu, apeliramo na vozače za pažnju u prometu.    

Broj prometnih nesreća povećan je u uvjetima kišnih oborina i skliskog kolnika, posebice u vrijeme kada kiše počinje padati, a poradi smanjenog prianjanje guma za podlogu. Kolnici su najklizaviji i najopasniji u prvih 30 minuta kišnih oborina kada dolazi do miješanja vode, ulja i nečistoća na cesti, uslijed čega se stvara sklizak sloj koji onemogućava prianjanje guma na kolnik i povećava nestabilnost vozila. 

Na mokrim cestama kočenje traje približno tri puta dulje nego na suhima. Budući da je potrebna veća udaljenost, važno je da ne vozite odmah iza automobila koji je ispred vas. Neka između vas i vozila ispred uvijek bude udaljenost nešto veća od dviju dužina automobila. 

Izbjegavajte naglu uporabu svih upravljačkih sustava vozila – volana, papučice kvačila, kočnice i gasa. Umjesto pritiskanja papučice kočnice i naglog kočenja, kada je to moguće kočite motorom prebacivanjem u niži stupanj prijenosa. 

Iako tijekom ljetnog računanja vremena vožnja s upaljenim svjetlima nije obavezna, poradi bolje uočljivosti preporučamo da iste upalite. Također, za vrijeme vožnje pazite da vam se vodena para ne kondenzira u unutrašnjosti vozila. Koristite kombinaciju grijanja i ventilacije.  

Provjerite u kakvom su stanju brisači za kišu. Ukoliko oni ne mogu sa stakala ukloniti kišu dolazi do stvaranja neprekidnog mlaza vode koji teče preko vjetrobranskog stakla čime se smanjuje vidljivost. U slučaju jake kiše, preporuča se stati uz rub ceste ili na pogodnom mjestu, uključiti sva četiri pokazivača smjera i pričekati da se kiša smiri. Pješačkim se prijelazima približavajte smanjenom brzinom kretanja i povećanim oprezom. 

U ovakvim otežanim uvjetima potrebno je strogo se pridržavati uputa koje sudionicima u prometu daju policijski službenici prilikom regulacije prometa, te poštivati prometne znakove, a posebice prometne znakove ograničenja najviših dopuštenih brzina kretanja i znakova kojima se regulira promet na raskrižjima. 

Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, te ih podsjećamo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. 

Apeliramo na vozače da je brzinu upravljanja vozilima nužno prilagoditi uvjetima na cesti, uz maksimalno poštivanje prometne signalizacije.



Stranica