Oprezno u prometu uslijed nepovoljnih vremenskih prilika

Slika PU_KK/Vijesti/2015/09/vozilo.png

Kroz  tjedan nam predstojenepovoljne vremenske prilike i kišne oborine, kada se uslijed skliskog kolnika bilježi veći broj prometnih nesreća. Kako bi se izbjeglo događanje prometnih nesreća apeliramo na vozače da uz povećan oprez sudjeluju u prometu.  

Foto: Ilustracija

Kroz  tjedan nam predstojenepovoljne vremenske prilike i kišne oborine, kada se uslijed skliskog kolnika bilježi veći broj prometnih nesreća. Kako bi se izbjeglo događanje prometnih nesreća apeliramo na vozače da uz povećan oprez sudjeluju u prometu.              

Ističemo da na mokrim cestama kočenje traje približno tri puta dulje nego na suhima te je stoga potrebno smanjiti brzinu kretanja vozila.Budući da je potrebna veća udaljenost, važno je da ne vozite odmah iza automobila koji je ispred vas.  

Također, apeliramo na sve vozače da poštuju prometne znakove i prometna pravila i prednosti prolaska kroz raskrižja. Podsjećamo da je vozač vozila koji skreće ulijevo dužan propustiti vozilo, koje dolazeći iz suprotnog smjera zadržava smjer svojeg kretanja ili skreće udesno, osim ako postavljenim prometnim znakom nije drugačije određeno. 

Potrebno je pripaziti prilikom mimoilaženja da vozači sa svoje lijeve strane ostave dovoljan razmak između svojeg vozila i vozila sa kojim se mimoilaze, a ukoliko poradi neke zapreke na cesti ili drugih sudionika u prometu vozač ne može postupiti tako, dužan je usporiti kretanje svojeg vozila i, prema potrebi, zaustaviti ga da bi propustio vozilo iz suprotnog smjera. 

Vozač koji se vozilom uključuje u promet na cesti ili drugoj prometnoj površini (izlazak vozila iz garaže, dvorišta, parkirališta, stajališta, s površine na kojoj se ne obavlja promet vozila ili s drugih sličnih površina) dužan je propustiti sva vozila i pješake koji se kreću cestom, odnosno prometnom površinom na koju se uključuje. 

Pretjecati i obilaziti vozač smije samo ako time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smjera i ako na cesti ima dovoljno prostora za sigurno izvođenje tih radnji. 

Vozač ne smije vozilom početi pretjecati ili obilaziti: kolonu vozila, ako je vozač koji se kreće iza njega počeo pretjecati, ukoliko je vozač koji je ispred njega na istoj prometnoj traci dao znak da namjerava preteći ili obići vozilo koje je ispred njegova vozila, ili obići drugu zapreku na cesti ako prometna traka kojom namjerava pretjecati nije slobodna na dovoljnoj udaljenosti. Vozač koji pretječe ili obilazi dužan je svoje vozilo držati na potrebnoj udaljenosti od vozila koje pretječe ili obilazi, tako da ga ne ometa niti ugrožava u prometu. 

Isto tako, vozač ne smije pretjecati drugo vozilo koje se približava obilježenome pješačkom prijelazu, ili koje prelazi pješački prijelaz i obilaziti vozilo koje je stalo radi propuštanja pješaka na tom prijelazu.  Vozač čije se vozilo pretječe dužan je pomaknuti svoje vozilo k desnom rubu kolnika, te ne smije povećavati brzinu kretanja svojeg vozila. 

Upozoravamo vozače da pripaze prilikom kretanja vozilom unatrag da to čine samo na kratkom dijelu ceste i ako time ne ugrožavaju ili ne ometaju druge sudionike u prometu. Za vrijeme kretanja unatrag na vozilu moraju biti uključeni svi pokazivači smjera, dok se vozač dužan kretati onom stranom kolnika kojom se do tada kretao vožnjom unaprijed i u obvezi je propustiti vozilo koje dolazi iza njegovog vozila.

Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, te ih podsjećamo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. 

Za poseban oprez u prometu molimo mlade vozače i vozače starije životne dobi. Mlade vozače podsjećamo na apsolutnu zabranu upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.



Stranica