Oprezno u prometu uslijed nepovoljnih vremenskih prilika

Slika PU_KK/Vijesti/2016/02/policija.3.png

Kako nam slijedećih nekoliko dana, sukladno vremenskim prognozama predstoje nepovoljne vremenske prilike odnosno učestale i obilne kišne oborine, a ne isključuju se ni snježne padaline, uslijed kojih će kolnici biti mokri i klizavi, što će doprinositi povećanoj mogućnosti događanja prometnih nesreća.   

Foto: Ilustracija 

Kako nam slijedećih nekoliko dana, sukladno vremenskim prognozama predstoje nepovoljne vremenske prilike odnosno učestale i obilne kišne oborine, a ne isključuju se ni snježne padaline, uslijed kojih će kolnici biti mokri i klizavi, što će doprinositi povećanoj mogućnosti događanja prometnih nesreća. 

Kako bi se za vrijeme trajanja nepovoljnih vremenskih uvjeta spriječilo događanje prometnih nesreća na području Policijske uprave koprivničko-križevačke županije, molimo sve vozače za povećan oprez i poštivanje prometnih pravila i znakova. Ponovno naglašavamo da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića višestruko povećava mogućnost događanja najtežih prometnih prekršaja. Stoga svim vozačima, a posebice vozačima motornih vozila savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da upravljanje vozilom prepuste osobi koja nije konzumirala alkoholna pića i posjeduje valjanu vozačku dozvolu, da koriste usluge taxi službe ili javnog prijevoza. 

Vozače motornih vozila, posebice osobnih automobila, podsjećamo da tijekom kišnih, i snježnih oborina, zbog mokrih i klizavih  kolnika te smanjenje vidljivosti i preglednost, trebaju smanjiti brzinu kretanja svojih vozila i povećati međusobni razmak. Molimo vozače da za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta ne pretječu druga vozila i ne „sijeku“ zavoje, kako ne bi dolazilo do udara vozila kojim upravljaju u vozilo koje im dolazi u susret. 

Mlade vozače ponovno podsjećamo da za njih vrijedi ograničenje od 0,00 g/kg alkohola u organizmu.Mlade vozače, zbog nedovoljno vozačkog iskustva,  kao i vozače starije životne dobi, zbog sporijeg reagiranja, molimo za poseban oprez u prometu, te na njih zasebno apeliramo da postupaju sukladno prometnim pravilima i značenju prometnih znakova. 

Apeliramo na sve sudionike u prometu da na raskrižjima postupaju sukladno postavljenim prometnim znacima kojima se regulira pravo prolaska, a napose da se zaustavljaju na prometni znak „STOP“. Podsjećamo i da je vozač koji skreće ulijevo dužan propustit vozila koja mu dolaze u susret iz suprotnog smjera i zadržavaju smjer svog kretanja. 

Ovim putem, apeliramo i na pješake da se kreću nogostupima, a ukoliko njih nema da se kreću lijevom stranom ceste kako bi na vrijeme uočili motorno vozilo i po potrebi se maknuli s kolnika. Podsjećamo ih da se prije prelaska kolnika uvjere da cestu mogu sigurno prijeći (pogledati lijevo-desno-lijevo), te da cestu uvijek prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima. Istovremeno, vozače molimo da poštuju svoju obvezu i propuste pješake koji su stupili ili koji stupaju na pješačke prijelaze.   

Zasebno apeliramo na pješake da za vrijeme sudjelovanja u prometu na cestama tijekom kišnih oborina, te noću, zbog veće uočljivosti, budu označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti. Vozače bicikala upozoravamo na obavezno korištenje biciklističkih staza i traka, te na obavezno korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće odnosno prsluka noću.



Stranica