Pješaci - oprezno u prometu!

Slika PU_KK/Vijesti/2015/12/pol.auto.2.png

Posebno ugrožena skupina u prometu su pješaci, te u prometu prilikom naleta vozila na iste, pješaci zadobivaju teške i smrtne ozljede.   

Foto: Ilustracija 

Posebno ugrožena skupina u prometu su pješaci, te u prometu prilikom naleta vozila na iste, pješaci zadobivaju teške i smrtne ozljede. 

Tijekom prošle godine pješaci su sudjelovali u 26 prometnih nesreća od čega u 23 nesreće s ozlijeđenim osobama i tri nesreće s materijalnom štetom. U 2014.g. isti su sudjelovali u 22 prometne nesreće, od čega u jednoj nesreći s poginulom osobom, 20 nesreća s ozlijeđenim osobama i jednoj nesreći s materijalnom štetom. 

Prošle godine devet pješaka je teže ozlijeđeno, (2014. – 6), dok je 13 pješaka lakše ozlijeđeno (2014. – 16). Smrtno stradavanje pješaka u prošloj godini nije zabilježeno, a 2014.g. smrtno je stradao jedan pješak. Pod utjecajem alkohola u 2015.g. bila su dva pješaka (2014. – 3). 

Zbog svoje ranjivosti, ali i nepoznavanja prometnih propisa pješake podsjećamo da: 

-        uvijek koristite nogostupe odnosno pješačko-biciklističke staze,

-        ako nema nogostupa krećite se uz lijevi rub kolnika, kako bi mogli vidjeti vozila koje vam dolaze u susret i po potrebi se mogli maknuti s kolnika,

-        cestu uvijek prelazite na obilježenim pješačkim prijelazima,

-        prije prelaska ceste uvjerite se da je možete sigurno prijeći – pogledajte lijevo-desno-lijevo,

-        cestu prijeđite tek kada se vozači automobila zaustave ispred „zebre“ i propuste vas,

-        ako nema „zebre“, cestu prelazite na mjestu koje je osvijetljeno,

-        nemojte se nepotrebno zadržavati na cesti,

-        postupajte sukladno značenju upaljenog svjetla na semaforu (crveno – stani, zeleno – kreni),

-        nemojte istrčavati na cestu između parkiranih vozila,

-        postupajte po znakovima policijskih službenika, pripadnika jedinica prometne mladeži i školskih prometnih jedinica,

-        noću i u vrijeme smanjene vidljivosti budite označeni reflektirajućom materijom (dijelovi odjeće koji reflektiraju svjetlost, reflektirajuće marame, prsluci i dr.). 

Roditelji, upozorite djecu da je igranje na kolniku zabranjeno i opasno. 

Podsjećamo vozače da su se dužni pješačkom prijelazu približavati sa sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu svoje vozilo zaustaviti zbog propuštanja pješaka koji su već stupili na pješački prijelaz, a u slučaju djece, starih, iznemoglih osoba, slijepih ili drugih osoba s invaliditetom vozači su iste dužni propustiti i kad tek stupaju na pješački prijelaz. Apeliramo na sve vozače da u prometu posebnu pozornost posvete pješacima i da budu obazrivi prema istima.



Stranica