Pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača i prometovanja vozača mopeda i motocikala

Slika PU_KK/Vijesti/2015/06/pol.vozilo.bmp

Kako bi se smanjilo stradavanje osoba u prometu na cestama, te smanjio broj vozača koji pod utjecajem alkohola sudjeluju u prometu na cesti, tijekom vikenda Policijska uprava koprivničko -križevačka provoditi će pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača i prometovanja vozača mopeda i motocikala.

Foto: Ilustracija

U razdoblju od 1. do 22. srpnja 2015. godine na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su 33 prometne nesreće, od čega dvije nesreće s poginulim osobama i 16 s ozlijeđenim osobama.

U ovim nesrećama stradalo je 25 osoba, od kojih su dvije osobe smrno stradale, dvije su teško i 21 osoba lakše ozlijeđena.

U ovim prometnim nesrećama sudjelovao je 51 vozač. Pod utjecajem alkohola bilo je 10 vozača ili 20 posto.

Obzirom da nam tijekom vikenda predstoje povoljni vremenski uvjeti, te će se održavanjem javnih okupljanja kulturno-zabavnog karaktera proslaviti blagdana Svete Ane, očekuje se veći broj vozača koji će nakon konzumacije alkoholnih pića upravljati vozilima u cestovnom prometu, a istovremeno se očekuje veći broj mopeda i motocikala na prometnicama.

Kako bi se smanjilo stradavanje osoba u prometu na cestama, te smanjio broj vozača koji pod utjecajem alkohola sudjeluju u prometu na cesti, tijekom vikenda Policijska uprava koprivničko -križevačka provoditi će pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača i prometovanja vozača mopeda i motocikala.

Ponovno podsjećamo da upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola pridonosi događanju prometnih nesreća i stradavanju osoba uprometu, te opetovano savjetujemo vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da upravljanje vozilom prepuste osobi koja nije konzumirala alkoholna pića i posjeduje valjanu vozačku dozvolu, da koriste usluge taxi službe ili javnog prijevoza.

Mlade vozače ponovno podsjećamo da za njih vrijede ograničenje od 0,00 promila alkohola u organizmu.

Vozačima mopeda i motocikala, kao i osobama koje će se prevoziti na njima, savjetujemo da obavezno koriste homologirane zaštitne kacige. Zaštitnu kacigu potrebno je pravilno pričvrstiti.

Vozačima mopeda i motocikala savjetujemo da prilikom vršenja pretjecanja i obilaženja drugih sudionika u prometu vode računa o svojoj sigurnosti, ali i sigurnosti ostalih sudionika u prometu, te da izbjegavaju „škare“, pretjecanja na nepreglednim mjestima, te da druge sudionike u prometu ne obilaze i pretječu s desne strane.

Osim prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i prekršaja vozača mopeda i motocikala, policijski službenici će tijekom vikenda sankcionirati i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.



Stranica