Pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača povodom proslave „Martinja“

Slika PU_KK/Vijesti/2015/09/prometni_policajac02.jpg

U razdoblju od petka, 6. studenoga, do ponedjeljka, 16. studenoga, Policijska uprava koprivničko - križevačka provoditi će pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača.

Foto: Ilustracija

Tijekom deset mjeseci 2015. godine, na prometnicama Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 488 prometnih nesreća, od čega devet nesreća s poginulim osobama, 214 s ozlijeđenim osobama i 265 nesreća s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama smrtno je stradalo 13 osoba, 57 osoba je teško ozlijeđeno, dok je 257 osoba lakše ozlijeđeno.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 139 prometnih nesreća ili 28 posto ukupnog broja zabilježenih prometnih nesreća. Vozači pod utjecajem alkohola u prosjeku su prouzročili svaku treću prometnu nesreću.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su šest prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama, 58 s ozlijeđenim osobama i 75 nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno je stradalo osam osoba, teško ih je ozlijeđeno 19, dok su 62 osobe lakše ozlijeđene.

Od 1164 sudionika prometnih nesreća, kod 157 sudionika utvrđen je alkohol u organizmu, odnosno kod 13 posto sudionika.

Pod utjecajem alkohola bilo je 145 vozača od njih 754, odnosno alkohol je utvrđen je kod 19 posto vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama. Svaki peti vozač koji je sudjelovao u prometnim nesrećama bio je pod utjecajem alkohola.

Tijekom prvih deset mjeseci 2015. godine policijski službenici su sankcionirali 11.102  prekršaja u nadzoru cestovnog prometa, kojom prilikom su radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirali 1622 vozača.

Najviše vozača upravljalo je vozilima za vrijeme dok su u organizmu imali koncentracije alkohola iznad 1,50 promila – 370 vozača, a potom vozači koji su imali alkohol u koncentraciji od 0,50 do 1,00 promila – 360 vozača, te od 1,01 do 1,50 promila – 340 vozača. Radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola do 0,50 promila sankcionirano je 48 mladih vozača. Također, radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirano je i 498 vozača bicikala.

Tijekom prošlogodišnjeg „Martinja“, od 7. do 12. studenoga, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je sedam prometnih nesreća, od čega tri nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene. Vozači koji su prouzročili prometne nesreće nisu bili pod utjecajem alkohola.

Za vrijeme prošlogodišnjeg „Martinja“ policijski službenici su izvršili nadzor 631 vozača, te sankcionirali 127 prometnih prekršaja, od čega je 46 vozača sankcionirano radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Radi upravljanja vozilima s koncentracijama alkohola od 0,50 do 1,00 promila sankcionirano je sedam vozača, od 1,00 do 1,50 promila 21 vozač, dok je radi upravljanja vozilima s koncentracijama alkohola većima od 1,50 promila sankcionirano 18 vozača.

Radi vožnje pod utjecajem alkohola u posebnim prostorijama do otrježnjenja zadržano je 11 vozača, a uhićena su četiri i protiv njih su provedeni žurni prekršajni postupci.

Kako nam predstoji blagdan Svetog Martina, najpoznatiji po narodnom običaju „krštenja mošta“, uslijed čega će doći do povećane konzumacija alkoholnih pića, vina prvenstveno, ovim putem ponovno podsjećamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače motornih vozila, da već i malene količine alkohola povećavaju samopouzdanje i smanjuje osjećaj odgovornosti, a istovremeno otežavaju zapažanje i usporavaju reakcije vozača uslijed čega dolazi do prometnih nesreća.

Stoga molimo sve sudionike u prometu, a posebno vozače, da u vrijeme proslave "Martinja", a i tijekom ostatka godine, ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkoholna pića, već da koriste usluge taksi-službe ili javnog prijevoza, da upravljanje vozilima prepuste osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića i posjeduju valjane vozačke dozvole. Vozače koji su konzumirali alkoholna pića molimo da u objektima u kojim su prisustvovali proslavama „Martinja“, kao što su hoteli i klijeti u vinogradima, ukoliko ta mogućnost postoji, i prenoće.

U razdoblju od  petka, 6. studenoga, do ponedjeljka, 16. studenoga, Policijska uprava koprivničko - križevačka provoditi će pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača.

Posebna pozornost biti će, osim nadzoru alkoholiziranosti vozača, posvećena i mladim vozačima i počiniteljima prometnih prekršaja u povratu.

Tijekom provođenja pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača policijski službenici sankcionirati će i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa.

 

Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.

Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram vozača pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.

Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola eksponencijalno povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 promila postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 promila postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.



Stranica