Požari otvorenog prostora - građani budite oprezni prilikom spaljivanja biljnog otpada

Slika /ikone/vatrogasni-kombi.jpg

Skrećemo pozornost da je potrebno pridržavati se odredaba Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama te općinskih i gradskih odluka o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla

Foto: Ilustracija

Požari na otvorenom prostoru

Jučer, 14. ožujka, između 10 i 12.30 sati na neutvrđen način izbio je požar na otvorenom prostoru uz rijeku Dravu nedaleko Sigeca. U požaru je izgorjelo oko 20 hektara suhe trave i niskog raslinja. Požar su ugasili vatrogasci JVP-a Koprivnica te DVD-a Sigetec, Peteranec, Torčec i Koprivnički Bregi. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje.

Jučer, 14. ožujka, oko 10.25 sati u mjestu Deklešanec 66-godišnjakinja je na oranici palila suho granje te se požar proširio na susjedne parcele. Požar su ugasili vatrogasci te nije nastupila materijalna šteta.

Jučer, 14. ožujka, oko 11.30 sati u Kostanjevcu Riječkom 70-godišnjak je palio suho raslinje te se požar proširio na susjednu parcelu. Požar su ugasili vatrogasci te nije nastupila materijalna šteta.

Jučer, 14. ožujka, oko 13.40 sati u mjestu Severovci 33-godišnjakinja je spaljivala suho granje te je u požaru izgorjela suha trava i nisko raslinje. Požar su ugasili vatrogasci te nije nastupila materijalna šteta.

Dobro je podsjetiti

Zaštita od požara - upozorenje na okolnosti spaljivanja biljnog otpada

Dolaskom proljeća i povoljnijih vremenskih prilika započinju i radovi na pripremanju poljoprivrednog zemljišta, uz koje je uvijek vezano i spaljivanje biljnog otpada i trave. Nažalost, tada se počinju bilježiti i događaji gdje uslijed nepridržavanja propisa dolazi do proširenja vatre van kontrole osoba koje vrše spaljivanje.

Skrećemo pozornost da je potrebno pridržavati se odredaba Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama te općinskih i gradskih odluka o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla.

Podsjećamo da je zabranjeno spaljivanje biljnog otpada i trave noću, za vrijeme jakog vjetra te u blizini šuma i građevina podložnih zapaljenju.

Zemljište na kojem se vrši spaljivanje potrebno je izolirati od ostalih površina na kojima se nalaze poljoprivredne kulture, šume i građevine podložne zapaljenju kako bi se izbjegla mogućnost nekontroliranog širenja vatre.

Osoba koja obavlja spaljivanje mora biti punoljetna i ne smije napustiti mjesto spaljivanja dok vatra nije u potpunosti ugašena.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah izvijestiti vatrogasce (na tel. 193), policiju (na tel. 192) ili županijski centar 112 (na tel.  112) te započeti s gašenjem.

 
 

Pisane vijesti