Predavanje osobama starije životne dobi u Novigradu Podravskom

Slika PU_KK/Vijesti/2016/05/novigrad.jpg

U utorak, 3. svibnja, policijske službenice za prevenciju Policijske uprave koprivničko-križevačke održale su predavanje za deset članova Udruge umirovljenika Novigrad Podravski.   

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U utorak, 3. svibnja, policijske službenice za prevenciju Policijske uprave koprivničko-križevačke održale su predavanje za deset članova Udruge umirovljenika Novigrad Podravski. 

Predavanje je održano od 11 do 12 sati, u sklopu projekta „Dan kao san“ na temu  samozaštitnog ponašanja osoba starije životne glede kaznenih djela krađa, prijevara i nedozvoljene uporabe osobnih podataka. Prisutne se kroz primjere popraćene medijski, upoznalo s najčešćim načinima počinjenja kaznenih djela krađa i prijevara. 

Počinitelji često ulaze u domove osoba starije životne dobi na način da im se lažno predstavljaju kao bankari, medicinski djelatnici, policijski službenici, dovode ih u zabludu, te otuđuju novac i druge dragocjenosti.

Do osobnih podataka dolaze kontaktima putem telefona: kroz razne priče dolaze do podataka o materijalnim prilikama, podataka da žive sami, podataka o brojevima kartica, PIN-ova, koje najčešće koriste kasnije za počinjenje raznih kaznenih djela-bilo sklapanjem raznih ugovora korištenjem osobnih podataka bilo dolaskom u dom osobama starije životne dobi koje žive same i čuvaju novac u svojem domu.             

Građane se pozvalo da sami zaštite sebe i svoju imovinu na način da pohrane novac i dragocjenosti u banke/trezore, da nikada ne daju svoje osobne podatke i ne puštaju u svoj dom nepoznate osobe bez obzira kako im se netko predstavlja. 

Pozvalo ih se da sva kretanja sumnjivih osoba i nepoznatih vozila zabilježe i odmah dojave policiji na broj 192. Također, na prisutne se apeliralo da navedene informacije i brošure koje su im podijeljene podijele sa svojom obitelji, prijateljima i susjedima. 

Tijekom predavanja, jedna od osoba oštećena kaznenim djelom prijevare, podijelila je svoju priču sa svim prisutnima s ciljem da se tako nešto ne dogodi njenim sugrađanima.



Stranica