Predavanje roditeljima u sklopu projekta "Nisi sam"

Slika PU_KK/Vijesti/2012/12/braće.radić.1.300.gif

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U ponedjeljak, 10. prosinca, od 16.45 do 18.45 sati, u OŠ „Braća Radić“ Koprivnica, održano je predavanje u sklopu projekta „Nisi sam“ za oko 100 roditelja - učenika 4. razreda, u nazočnosti pet djelatnica rečene škole.

Predavanje su održale policijske službenice Ureda načelnika Policijske uprave, načelnik Policijske postaje Koprivnica i policijski službenici Policijske postaje Koprivnica. 

Roditelji su upoznati sa projektom „Nisi sam“, predočeni su im primjeri vršnjačkog nasilja iz prakse i primjeri iz tiskovina – pričalo se o pojmu vršnjačkog nasilja, kako ga prepoznati, na koji način reagirati. Roditelji su upoznati s načinom odrađivanja radionica s njihovom djecom.

Na kraju prvog dijela predavanja roditeljima je prikazan video uradak: „Ryan Halligan“s story“- priča oca kojemu je dijete u dobi od 13 godina počinilo samoubojstvo zbog kontinuiranog zlostavljanja od strane vršnjaka.

Kroz primjere iz policijske prakse i video uradak nastojalo se potaknuti roditelje na komunikaciju s djecom, te ih se upoznalo s posljedicama svih oblika nasilja.

Istaknuta je nužnost zajedničke reakcije i borbe protiv svih oblika nasilja, i to svih nadležnih institucija. U drugom dijelu predavanja načelnik Policijske postaje Koprivnica upoznao je roditelje s činjenicom da njihova djeca, sve nižih dobnih skupina, pristupaju društvenim mrežama, posebno najpopularnijoj društvenoj mreži „Facebook“.

Djeca otvaraju svoje profile bez znanja roditelja, nisu upoznati s pravilima ponašanja na mrežama, ne znaju gotovo ništa o postavkama sigurnosti, te ne razmišljaju o brojnim opasnostima koje im prijete.

Djeca, a ujedno i roditelji koji koriste računala, izloženi su brojnim opasnostima na društvenim mrežama - dolazi do krađa osobnih podataka, prijetnji, komunikaciji s seksualnim prijestupnicima koji im pristupaju kroz „lažne profile“.

Imaju veliki broj virtualnih prijatelja koje ne poznaju osobno, čime se dodatno izlažu svim gore navedenim opasnostima. 

Tijekom predavanja osvrnulo se i na „Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama“, tom prilikom istaknuti su primjeri obiteljskog nasilja sa najtežim posljedicama. 

Roditeljima se savjetovalo da se obrate ovlaštenim servisima vezano uz zaštitu svoje djece na računalima, upoznati su s mogućnostima stupanja u kontakt s policijskim službenicima: predstavljena im je stranica Policijske uprave koprivničko - križevačke – banner projekta „Nisi  sam“, facebook stranicom „Nisi sam“, te su podijeljeni leci projekta.



Stranica