Prevaren prilikom kupnje automobila - građani budite oprezni!

Slika /ikone/Euro.1.jpg

Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje

Foto: Ilustracija

Prijevara i Nedozvoljena uporaba osobnih podataka
 
U studenome prošle godine 24-godišnjak je na društvenoj mreži pronašao oglas o prodaji osobnog automobila, stupio u kontakt s nepoznatom osobom i uplatio predujam od 266 eura, dok je dolaskom na adresu koju je dobio od prodavatelja shvatio da je prevaren.

Nadalje, oštećeni je prilikom dogovora oko kupnje vozila nepoznatoj osobi poslao fotografiju svoje osobne iskaznice te je nepoznata osoba s teleoperaterom sklopila pretplatnički ugovor na ime oštećenog i kupila mobitel.

Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje.

Dobro je podsjetiti
 
Internet prijevare i zaštita osobnih podataka - građani budite oprezni!

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.

Kad kupujete online/putem interneta provjerite web stranicu, nikad ne koristite veze dobivene elektronskom poštom ili preko društvenih mreža. Podatke unosite isključivo izravno na sigurnim internetskim stranicama.
 
Ne šaljite novce nepoznatom, ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Ako je moguće, zadržite pravo da prvo primite robu.
Prije plaćanja razmislite dvaput, provjerite da li ste razumjeli rizike kupnje putem interneta.
 
Također, osobne podatke ne dajte putem telefona bez obzira na to kako se netko predstavlja te u koju svrhu traži vaše osobne podatke.
 
Budite oprezni prilikom unošenja osobnih podataka na internetu: nemojte objavljivati svoje osobne podatke na društvenim mrežama, prilikom popunjavanja upitnika/anketa i sudjelovanja u nagradnim igrama, ne odgovarajte na e-poštu koja od vas zahtjeva osobne podatke.
 
Vaši osobni podatci mogu pomoći prevarantima da pristupe vašim bankovnim računima, uzimaju zajmove ili obavljanju druge nezakonite poslove u vaše ime i na kraju te podatke prodaju drugim prevarantima.       

 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon