Preventivna akcija „Siguran prijevoz djece u vozilima“

Slika PU_KK/Vijesti/2016/09/DjSjedalice_2.jpg

U provedbi preventivne akcije održan je velik broj edukativnih predavanja u dječjim vrtićima, u kojima je educirano više od 500 djece. Pregledano je 48 autosjedalica, te je utvrđeno da je 70 posto njih korišteno na neispravan način. Na tečajevima za trudnice u koprivničkoj bolnici educirano je više od 150 parova.

Foto: Ilustracija

Djeca su zbog svoje fizičke nerazvijenosti najranjiviji sudionici u prometu,  posebice u svojstvu pješaka, vozača bicikala i putnika u vozilima. Skrb o zaštiti djece prilikom prijevoza u vozilu, od prvih dana, trebala bi biti obaveza svakog roditelja.

Tijekom provođenja preventivnih aktivnosti usmjerenih na zaštitu djece i nadzorom prometa uočeno je da roditelji nisu dovoljno educirani o važnosti pravilnog korištenja autosjedalice, dok im kod kupnje autosjedalica nije uvijek ukazano na pravilno postavljanje u vozilo i djeteta u nju. Dosadašnja istraživanja pokazala su da se čak 70 do 80 posto dječjih autosjedalica ne koristi ispravno, a u Hrvatskoj se taj postotak kreće oko 90 posto, čime se zanemaruje podatak da pravilan smještaj djece u autosjedalici smanjuje rizik od ozljeda i više od 90 posto.

Tijekom 2015. godine na području Policijske uprave koprivničko - križevačke, djeca kao putnici u vozilima sudjelovala su u 56 prometnih nesreća. U svojstvu putnika sudjelovalo je 77 - ero djece, dok je 15 - ero djece stradalo, od čega je jedno dijete teško, a 14 - ero djece lakše ozlijeđeno. Od ukupno stradale djece u vozilima, njih devet nije koristilo dječju autosjedalicu ili sigurnosni pojas.

U 2016. godini djeca kao putnici u vozilima sudjelovali su u 48 prometnih nesreća. Ukupno je u svojstvu putnika sudjelovalo 73 - je djece, te je devetero djece lakše stradalo, od čega je samo njih troje koristilo dječju autosjedalicu ili sigurnosni pojas.

Zbog nedovoljne edukacije o načinu prijevoza djece u vozilima djeca se prevoze na nesiguran i zakonu suprotan način, uslijed kojeg dolazi do težeg stradavanja najmlađih sudionika u prometu.

Na inicijativu Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke u listopadu 2014. godine pokrenuta je preventivna akcija „Siguran prijevoz djece u vozilima“, s ciljem edukacije roditelja o važnosti korištenja sigurnosnog pojasa i pravilne upotrebe autosjedalica, smanjenja broja ozlijeđene djece putnika u prometnim nesrećama i povećanja stupnja sigurnosti prometa na cestama. Akcija se provodi u suradnji sa Savjetom za sigurnost prometa na cestama Koprivničko - križevačke županije, tvrtkom BeSafe i Udrugom „RODA“ – Roditelji u akciji.

U provedbi preventivne akcije održan je velik broj edukativnih predavanja u dječjim vrtićima, u kojima je educirano više od 500 djece. Pregledano je 48 autosjedalica, te je utvrđeno da je 70 posto njih korišteno na neispravan način. Na tečajevima za trudnice u koprivničkoj bolnici educirano je više od 150 parova.

Uz spomenute aktivnosti, održan je niz info-točaka u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima, edukacije roditelja u sklopu baby-fitnessa na gradskim bazenima Cerine u Koprivnici, edukacije roditelja u sklopu roditeljskih sastanaka i radionica u Gradskoj knjižnici u Đurđevcu. Podijeljeno je više od 500 brošura udruge RODA „Autosjedalica – uvijek i bez iznimke“ i 1500 naljepnica „Dijete u autu“.

Također, održano je edukativno predavanje na području Policijske uprave bjelovarsko - bilogorske u dječjem vrtiću u Rovišću, dok će se slične aktivnosti tijekom ove godine provoditi i na području Policijske uprave virovitičko - podravske.

O kvaliteti provođenja raznovrsnih aktivnosti u sklopu preventivne akcije govori i osvojena nagrada u sklopu 8. regionalne konferencije o sigurnosti gradova 2016. godine, gdje je ova preventivna akcija osvojila priznanje za osvojeno 2. mjesto za „Najbolji projekt sigurnosti lokalne zajednice“.

Provođenje aktivnosti preventivne akcije „Siguran prijevoz djece u vozilima“ nastavlja se i tijekom 2017. godine. 



Stranica