Preventivne aktivnosti policije povodom Dana sigurnijeg interneta 2024

  • Slika /PU_KK/Vijesti/2024/2/Dani sigurnijeg interneta (3).jpg
  • Slika
  • Slika

Građani su upoznati s preventivnim projektom "Web heroj" kojem je cilj što većem broju građana približiti važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite

Foto: Pu koprivničko-križevačka, Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica

Povodom Dana sigurnijeg interneta 2024. policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke održali su 5. i 6. veljače edukacije za osobe starije životne dobi, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Koprivnica i Klubom za starije osobe Mariška.

Građani su upoznati s preventivnim projektom Web heroj kojem je cilj što većem broju građana približiti važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

Policijski službenici osvrnuli su se na različite vrste prijevara poput: prijevare s računima, direktorske prijevare, investicijske prijevare, prijevare putem online kupnje, romantične prijevare, „phishing“ mrežne krađe identiteta, krađe identiteta SMS-om, lažnih stranica banaka, krađe identiteta pozivom, zlonamjernih programa za mobilne uređaje i slično, te su savjetovali prisutne o samozaštitnom ponašanju.

Internet je postao neizostavan dio našeg svakodnevnog života, zbog toga je postao iznimno privlačan kibernetičkim kriminalcima koji koriste iznimno sofisticirane trikove i obećanja kako bi dobili novac ili vrijedne financijske informacije od svojih žrtava. Posljedice takvih prijevara su ozbiljne, dovode do financijskih gubitaka, gubitka povjerenja, narušavanja ugleda i često izazivaju dugotrajni emocionalni stres kod žrtava i njihovih obitelji. Kako bismo smanjili vjerojatnost da postanemo žrtva, najučinkovitiji način je ponašanje koje se temelji na samozaštiti, a to postižemo informiranošću i educiranjem.

Nakon edukacija policijski službenici su podijelili promidžbene materijale MUP-a i Policijske uprave te će i u buduće provoditi preventivne aktivnosti u cilju zaštite građana od kibernetičkih prijevara te savjetovati građane o samozaštitnom ponašanju.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica