Preventivne aktivnosti tijekom tjedna

  • Slika /PU_KK/Vijesti/2023/05/IMG-20230509-WA0010.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Cilj preventivnih akcija je pozitivno utjecati na svijest svih sudionika u prometu u cilju sprečavanja kršenja prometnih propisa, događanja prometnih nesreća te stradavanja sudionika i imovine

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U ponedjeljak, 8. svibnja, u sklopu obavljanja tehničkih pregleda traktora i njihovih priključnih vozila na terenu u mjestu Prugovac u organizaciji Stanice za tehnički pregled vozila Đurđevac, policijski službenici Policijske postaje Đurđevac, vlasnicima traktora podijelili su informativne letke. Letci su prigodno izrađeni za vozače traktora u kojima je sadržajno opisana statistika učesnika traktora u prometnim nesrećama, zakonske odredbe koje se odnose na sudjelovanje traktora u prometu na cesti te savjeti i korisne informacije kako sigurno i prihvatljivo biti sudionik u prometu na cesti.
Na ovaj način policijska postaja želi utjecati na svijest vozača traktora na odgovornije ponašanje u prometu te kako bi se broj poginulih i stradalih u prometu sveo na najmanju moguću razinu.

U utorak, 9. svibnja, policijska službenica Policijske postaje Đurđevac, posjetila je dječji vrtić „Zrno“ Virje te održala edukaciju na temu „Sigurno u prometu“.
Tijekom edukacije djeca starije odgojne skupine i djeca polaznici programa predškole učila su o kretanju pješaka pješačkim i biciklističkim stazama te tamo gdje ih nema, prelazak pješaka preko ceste na pješačkim prijelazima i prelazak preko ceste na neoznačenim pješačkim prijelazima. Posebna pozornost skrenuta je na obvezu korištenja auto sjedalice i sigurnosnog pojasa u vozilu te zaštitne kacige i reflektirajućeg prsluka prilikom upravljanja biciklom. Djeca su ponovila kako pravilno prijeći preko kolnika, čemu služi semafor, te su upoznati s drugim prometnim znakovima za pješake i vozače.

Tijekom 10. i 11. svibnja u Osnovnoj školi Ferdinandovac i Osnovnoj školi Podravske Sesvete djelatnik Auto-kluba Đurđevac i policijska službenica Policijske postaje Đurđevac održali su predavanje prema programu „Sigurno sudjelovanje biciklista u prometu“. Učenici su upoznati kako pravilno sudjelovati u prometu kao vozač bicikla, koja je osnovna oprema koju svaki biciklist mora imati, koje vrste prometnih znakova postoje i drugo. Učenici 5. razreda naknadno će polagati pismeni dio ispita na internetskoj stranici HAK-a, a nakon toga će pristupiti polaganju praktičnog dijela ispita vožnje na poligonu.

U četvrtak, 11. svibnja u Osnovnoj školi Grigor Vitez u Svetom Ivanu Žabno, održan je „Program prometne kulture za najmlađe – Jumicar“ koji je održan u zajedničkoj suradnji tvrtke Jumicar Hrvatska, Policijske uprave koprivničko-križevačke i Policijske postaje Križevci, Gradskog društva Crvenog križa Križevci, Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Svetog Ivana Žabno i Osnovne škole Grigor Vitez.
Učenici drugih i trećih razreda sudjelovali su u radionicama Crvenog križa o osnovama pružanja prve pomoći, te Dobrovoljnog vatrogasnog društva o gašenju požara na otvorenom prostoru i vatrogasnoj opremi. Tijekom radionica imali su prigodu pogledati i isprobati opremu koja se koristi za nadzor prometa, te poslušati savjete o sigurnom sudjelovanju u prometu u svojstvu pješaka, vozača bicikala, romobila i putnika u vozilima, te isprobati tzv. „pijane naočale“.
Za učenike osnovne i područnih škola, ovo je bila prilika na drugačiji način upoznati se s opasnostima u cestovnom prometu. Najzanimljiviji dio bio je Jumicarom prometni poligon, gdje su učenici, kao vozači, učili o prometnim situacijama i važnim prometnim pravilima.
Ovaj vid preventivnog prometnog odgoja namijenjen je djeci, da se odgovornije, pažljivije i sigurnije kreću u prometu.
 

Pisane vijesti | Promet i vozila