Preventivne aktivnosti tijekom tjedna

  • Slika /PU_KK/Vijesti/2023/07/7.7 (2).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Tijekom tjedna održane su preventivne aktivnosti na temu sigurnog sudjelovanja u prometu

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U suradnji Službe za javni red i sigurnost ove Policijske uprave i Službe civilne zaštite Koprivnica u srijedu, 5. srpnja u Gradskoj knjižnici Đurđevac u sklopu programa „Ljeto u knjižnici 2023“ održano je edukativno predavanje učenicima od 1. do 8. razreda pod naslovom „Jeste li sigurni“.
Tom prigodom polaznicima aktivnosti u knjižnici ukazano je na pravilno i sigurno ponašanje u prometu u svojstvu pješaka, vozača bicikala i romobila, te putnika u vozilu. Ovo je bila prigoda podsjetiti se najvažnijih prometnih pravila, dok su posebno zanimanje izazvale tzv. „pijane naočale“.
Voditelj Civilne zaštite Koprivnica ukazao je na sigurno ponašanje i načine postupanja u slučaju požara, potresa, poplava, ekstremnih vrućina i drugih velikih nesreća, te zadaćama žurnih službi. Putem mobitela ostvaren je poziv s Centrom 112 kako bi djeca naučila što je važno naglasiti ukoliko trebaju neku od žurnih službi.

Nadalje, istog dana u Rasinji je održana info točka usmjerena na tzv. "četiri ubojice u prometu"  i mlade vozače. Posebna pozornost prisutnim vozačima skrenuta je na sigurnosni pojas i upravljanje pod utjecajem alkohola. Naime, korištenje ugrađenih sigurnosnih pojaseva zakonska je obaveza svih vozača i putnika u motornim vozilima, a sigurnosni pojas je ujedno i najučinkovitije sredstvo zaštite od ozljeđivanja u slučaju prometne nesreće. 
Sudionici u prometu upoznati su sa nepovoljnim utjecajem alkohola na vožnju i ponašanje vozača, obzirom da već male količine alkohola u organizmu povećavaju samopouzdanje i smanjuju osjećaj odgovornosti, a istovremeno otežava zapažanje i usporava reakcije vozača. Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnosti, relativizira opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Pod utjecajem alkohola postaje neoprezan i sklon ignoriranju prometnih propisa čime ugrožava sebe i druge sudionike u prometu.
Osim korisnih savjeta, prisutnim su dijeljeni promidžbeni materijali Nacionalnog plana sigurnosti prometa na cestama i Policijske uprave. 
 

Stranica