Prijevare putem društvenih mreža

Slika /ikone/racunalna_sigurnost_pexel_com.jpg

Zabilježene su dvije prijevare putem društvenih mreža

Foto: Ilustracija

Prijevare
 
Od srpnja do rujna ove godine nepoznati počinitelj je od oštećene 74-godišnjakinje preko društvene mreže tražio prijateljstvo te lažno prikazao da je doživio nesretni događaj s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi te je oštećena na inozemni račun uplatila više tisuća kuna.
 
Od srpnja do listopada ove godine nepoznati počinitelj je od oštećene 43-godišnjakinje preko društvene mreže tražio da mu na inozemni račun uplati novac kako bi mogao doputovati kod nje u Hrvatsku. 43-godišnjakinja je oštećena za više desetaka tisuća kuna. Policijski službenici provode daljnja kriminalistička istraživanja.
 
Dobro je podsjetiti
 
Internet prijevare

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.

Ne šaljite novac nepoznatim osobama, ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Ne nasjedajte na razne životne priče i tragedije osoba koje ne poznajete.
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon