Prometovanje biciklista

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Tijekom 2011. godine zabilježena je 51 prometna nesreća u kojima su sudjelovala 54 vozača bicikala, od čega jedna nesreća s poginulom osobom, 44 nesreće s ozlijeđenim osobama i šest nesreća s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija 

Tijekom 2011. godine zabilježena je 51 prometna nesreća u kojima su sudjelovala 54 vozača bicikala, od čega jedna nesreća s poginulom osobom, 44 nesreće s ozlijeđenim osobama i šest nesreća s materijalnom štetom.

U ovim nesrećama stradalo je 45 vozača bicikala, od kojih je jedan smrtno stradao, 15 vozača je teško ozlijeđeno, a 29 vozača bicikala je lakše ozlijeđeno.

U odnosu na prošlu godinu broj prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikala povećan je za 27 % (2010. – 40). Broj prometnih nesreća s poginulim osobama apsolutno je povećan (2010. – 0), a broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama povećan je za 19 % (2010. – 37).

Broj smrtno stradalih osoba u odnosu na 2010. g. apsolutno je povećan (2010. – 0), dok je broj teško ozlijeđenih osoba povećan za 87 % (2010. – 8). Broj lakše ozlijeđenih osoba ostao je na istoj razini (2010. – 29).

Najčešće vrste prometnih nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti bili su nalet na biciklistu (22) i bočni sudar (10).

Najčešće okolnosti koje su dovele do ovih nesreća bile su nepoštivanje prednosti prolaska (8), nepropisno skretanje (6), nepropisno uključivanje u promet (6), te brzina neprimjerena uvjetima (6).

Vozači bicikala prouzročili su 33 prometne nesreće.

14 vozača bicikala (26 % vozača bicikala sudionika prometnih nesreća) bilo je pod utjecajem alkohola.

Kako je utvrđeno da vozači bicikala čine prekršaje kojima sebe dovode u opasne situacije ponovno podsjećamo vozače bicikla da:

  • obavezno koriste biciklističke staze ili trake,
  • ne upravljaju biciklima na površinama namijenjenim kretanju pješaka,
  • je prilikom nailaska na obilježeni pješački prijelaz potrebno sići s bicikla i preko istog prijeći u svojstvu pješaka,
  • se biciklom cesta može prijeći samo na obilježenom prijelazu biciklističke staze,
  • su vozači bicikala prije kretanja obilježenim prijelazom biciklističke staze, ali i prilikom promjene smjera kretanja, dužni uvjeriti da ove radnje mogu sa sigurnošću izvršiti,
  • su dužni ostale sudionike u prometu, davanjem signala odručenjem lijeve ili desne ruke, pravovremeno upozoriti na promjenu smjera kretanja,
  • da su prije uključivanja u promet na kolnik prometnice dužni propustiti sva vozila koja se njome kreću,
  • kao i vozači motornih vozila moraju postupati sukladno postavljenim prometnim znacima,
  • ne upravljaju biciklima nakon konzumacije alkoholnih pića.

Posebno ističemo da su vozači bicikala mlađi od 16 godina obavezni koristiti zaštitnu kacigu, te da djeca mlađa od devet godina ne smiju samostalno upravljati biciklima na cesti, osim ukoliko su osposobljena za samostalno upravljanje biciklom ili su u pratnji osobe starije od 16 godina.



Stranica