Prometovanje mladih vozača

Slika /ikone/policija 2019. -1.jpg

Savjeti za sigurno prometovanje mladih vozača u prometu

Foto: Ilustracija

Tijekom devet mjeseci ove godine na području djelovanja Postaje prometne policije Koprivnica zabilježeno je 250 prometnih nesreća od kojih prometna nesreća sa smrtnom posljedicom, 80 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 169 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Mladi vozači (vozači do 24 godine života), sudjelovali su u 41 prometnoj nesreći ili 16,4 posto ukupnog broja prometnih nesreća. Najčešće greške mladih vozača u prometu su upravljanje nakon konzumacije alkoholnih pića, nepropisne radnje u prometu, nepoštivanje prednosti prolaska te nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila.
Tijekom svakodnevnog nadzora mladih vozača u prometu uočeno je kako isti čine prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa, korištenja mobitela tijekom upravljanja motornim vozilom, ne držanje dovoljnog razmaka između vozila, kao i upravljanje pod utjecajem alkohola.

Kako bi se smanjilo stradavanje svih sudionika u prometu, a poglavito mladih vozača, policijski službenici Postaje prometne policije Koprivnica u narednom razdoblju vršit će pojačani nadzor mladih vozača u prometu te poduzimati preventivne mjere i radnje usmjerene na ovu skupinu sudionika u prometu - info točke, edukacije u  auto školama i srednjim školama. 
Obzirom da se radi o populaciji vozača koji su rijetko vlasnici osobnih automobila, već najčešće upravljaju vozilima svojih najbližih (roditelja, braće i dr.), skrećemo pozornost na potrebu uključivanja roditelja, ali i cijelog društva u njihov prometni razvoj u vrijeme sve veće frekvencije vozila na prometnicama.

Link na vijest: Prometovanje mladih vozača u prvih devet mjeseci 2019.g.
 
Savjet roditeljima
 
Svoja motorna vozila ne dajte djeci na upravljanje prije nego polože vozački ispit i dobiju vozačku dozvolu,
Nakon što Vaše dijete položi vozački ispit, dobije vozačku dozvolu, sjednite s njime u automobil kako biste procijenili vozi li odgovorno, sigurno, pažljivo, svakako budite sigurni da  mu bez straha možete dati ključeve vašega automobila,
Kada god to možete, sudjelujte, ne dozvolite im da samostalno stječu prva iskustva nakon položenog vozačkog ispita.
Potrudite se i pomognite im učiti o prometu i kako se pravilno ponašati u prometu.
 
 
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila