Prometovanje traktora

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Foto: Ilustracija

Završetkom zime i dolaskom proljeća predstoji nam sezona poljodjelskih radova, a time i pojačano sudjelovanje traktora u prometu na cestama. Kako svake godine prilikom obavljanja poljoprivrednih radova i radova u šumama stradaju vozači i putnici na traktorima, ali i ostali sudionici u prometu koji se kreću drugim prometnim sredstvima ili pješice, ovim putem želimo im skrenuti pozornost na pravilno sudjelovanje u prometu.

Tijekom 2012. godine na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je 28 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači traktora, od čega jedna nesreća s poginulom osobom, osam nesreća s ozlijeđenim osobama i 19 nesreća s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama jedan vozač traktora je smrtno stradao, tri vozača traktora i jedan putnik na traktoru su lakše ozlijeđeni. Kod devet vozača traktora koji su sudjelovali u prometnim nesrećama utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu.

U odnosu na 2011. godinu došlo je do smanjenja prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači traktora (2011. - dvije prometne nesreće s poginulom osobom, 18 s ozlijeđenim osobama i 25 s materijalnom štetom). Ujedno je došlo do povećanja broja smrtno stradalih vozača traktora i smanjenja broja teško ozlijeđenih osoba (2011. - jedan vozač traktora i dva putnik na traktoru su teško ozlijeđeni, a osam vozača i 11 putnika je lakše ozlijeđeno). Broj vozača traktora kod kojih je utvrđena prisutnost alkohola smanjen je u odnosu na 2011. godinu (2011. - 11).

Tijekom prva tri mjeseca 2013. godine dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenim osobama i prometna nesreća s materijalnom štetom, u kojima vozači traktora nisu zadobili nikakve ozljede. Jedan vozač traktora bio je pod utjecajem alkohola.

Najčešće greške koje traktoristi čine su nepropisno skretanje, oduzimanje prednosti prolaska  i nepropisno uključivanje u promet, te upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola.

Još uvijek u prometu na cestama sudjeluje velik broj traktora koji su tehnički neispravni, pri čemu posebno ističemo tehničku neispravnost svjetlosno-signalnog sklopa te sustava za kočenje. Velik problem u prometu predstavljaju neosvijetljeni traktori koji su u noćnim satima nevidljivi drugim vozačima. Također nije zanemariv ni problem nanošenja zemlje i blata pneumaticima traktora na kolnik nakon završetka poljoprivrednih ili šumarskih radova.



Stranica