PU koprivničko-križevačka od 1. kolovoza 2019.g. poništila 20 vozačkih dozvola zbog negativnih bodova

Slika /ikone/Policija.kc.2.jpg

Policijska uprava koprivničko-križevačka je od 1. kolovoza 2019. do 31. siječnja 2020.g. izdala 20 rješenja o poništenju vozačkih dozvola zbog negativnih prekršajnih bodova

Foto: Ilustracija

Policijska uprava koprivničko-križevačka je od 1. kolovoza 2019. godine, kada su stupile na snagu nove izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, do 31. siječnja 2020. godine, izdala ukupno 20 rješenja o poništenju vozačke dozvole vozačima koji su prikupili određeni broj negativnih prekršajnih bodova.

Negativni prekršajni bodovi, sukladno članku 286. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, pravna su posljedica pravomoćne osude vozača motornog vozila za određene teže prekršaje u prometu. Dodjeljuju se vozačima po pravomoćnosti odluke o prekršaju, a vozači se posebno ne obavještavaju o istom. Maksimalno se za jedan prekršaj može odrediti 6 negativnih prekršajnih bodova. Vozaču koji je u vremenu od 2 godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, rješenjem se ukida i poništava vozačka dozvola. Mladom vozaču koji u navedenom razdoblju prikupio 9 negativnih prekršajnih bodova, također se rješenjem ukida i poništava vozačka dozvola.
 
Vozaču koji je prije stjecanja prava na upravljanje vozilom u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se odrediti da ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine, a zahtjev podnesen u roku od dvije godine će se rješenjem odbaciti.

Osoba kojoj je vozačka dozvola ukinuta, može ponovno polagati vozački ispit istekom roka od 2 godine od dana izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole. Napominjemo da se vozači kojima je ukinuta vozačka dozvola, smatraju osobama koje nikad nisu položile vozački ispit odnosno kao da nemaju pravo na upravljanje motornim vozilom. 
 
Osobe kojima je rješenjem ukinuta vozačka dozvola, a prije ponovnog stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, u slučaju da se zateknu kako upravljaju vozilima, čine prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 10 000 do 20 000 kuna i kazna zatvora do 60 dana. Vozaču će se izreći i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje 6 mjeseci ukoliko je prekršaj počinio drugi put odnosno najmanje 12 mjeseci ukoliko je prekršaj počinio treći odnosno svaki slijedeći put.

Najčešći prekršaji u prometu za koje se određuju negativni prekršajni bodovi su:
  • vožnja pod utjecajem alkohola po koncentracijama od 0.51 do 1.00 g/kg – 3 negativna prekršajna boda; 1.01-1.50 – 4 negativna prekršajna boda; više od 1.50 g/kg i odbijanje ispitivanja alkoholiziranosti – 6 negativnih prekršajnih bodova,
  • prekoračenje brzina u naselju 21 – 30 km/h više od dozvoljenog – 2 negativna prekršajna boda, 31 – 50 km/h više od dozvoljenog – 3 negativna prekršajna boda i preko 50 km/h više od dozvoljenog – 6 negativnih prekršajnih bodova prekoračenje brzina van naselja preko 50 km/h više od dozvoljenog – 3 negativna prekršajna boda,
  • upravljanje vozilom za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije, za vrijeme dok je vozačka dozvola oduzeta, je izrečena mjera privremenog opreza oduzimanja vozačke dozvole ili dok traje isključenje vozača iz prometa – 6 negativnih prekršajnih bodova,
  • upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje – 6 negativnih prekršajnih bodova,
  • oduzimanje prednosti prolaska – 3 negativna prekršajna boda.
 
Apeliramo na sve vozače na poštivanje prometnih propisa, a posebno onih prekršaja kojima se drastično ugrožava sigurnost prometa, odnosno koji doprinose stradavanju sudionika u prometu.
 
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila