Računalna prijevara: Građani budite oprezni prilikom online prodaje i kupnje!

Slika /ikone/racunalna_sigurnost_pexel_com.jpg

Oštećeni se prijavio na web adresu linka koji je dobio te ostavio podatke kartice tekućeg računa, nakon čega mu je s računa u tri navrata skinut novčani iznos od 3.915 kuna

Foto: Ilustracija

Računalna prijevara
 
Unazad više dana nepoznata osoba je putem mobilne aplikacije kontaktirala oštećenog 29-godišnjaka, koji je oglašavao oglas za prodaju određenog predmeta te ga tražila da se prijavi na adresu u linku koji mu je nepoznata osoba poslala radi primanja novca za prodaju predmeta. Oštećeni se prijavio na web adresu linka koji je dobio te ostavio podatke kartice tekućeg računa, nakon čega mu je s računa u tri navrata skinut novčani iznos od 3.915 kuna. 

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela te su nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu za kazneno djelo računalne prijevare.

Dobro je podsjetiti

Građani budite oprezni prilikom online prodaje i kupnje


Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.

Kad prodajete ili kupujete online/putem interneta provjerite web stranicu, nikad ne koristite veze dobivene elektronskom poštom ili preko društvenih mreža. Podatke unosite isključivo izravno na sigurnim internetskim stranicama.

Počinitelji računalnih kaznenih djela oslanjaju se na činjenicu da su ljudi zauzeti; na prvi pogled, takva lažna e-poruka može se činiti legitimnom.

Također, tijekom komunikacije nikome se ne bi smjeli dostavljati povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, kao ni slati jednokratne zaporke aplikacija Internet bankarstva ni druge podatke za autorizaciju bankovnih transakcija.

Više o računalnoj sigurnosti možete pročitati OVDJE

 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon