Računalne prijevare - građani budite oprezni!

Slika /ikone/internet.jpg

Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje

Foto: Ilustracija

Policijski službenici zaprimili su prijavu od oštećene 65-godišnjakinje koja je jučer, 13. kolovoza zaprimila telefonski poziv od nepoznate muške osobe koja ju je obavijestila da je osvojila nagradu. Za preuzimanje nagrade potrebno je bilo poslikati osobnu iskaznicu mobilnim uređajem putem zaprimljene internetske aplikacije, a što je ista i učinila te je nepoznata osoba naknadno izvršila transakciju s njezinog tekućeg računa oštetivši ju za više stotina eura. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje.

Dobro je podsjetiti

Zaštitite svoje osobne podatke

Još jednom građanima savjetujemo da budu vrlo oprezni te da ne ustupaju svoje osobne podatke nepoznatim osobama i ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.

Budite oprezni prilikom unošenja osobnih podataka na Internetu: nemojte objavljivati svoje osobne podatke na društvenim mrežama, prilikom popunjavanja upitnika/anketa i sudjelovanja u nagradnim igrama provjerite autentičnost web stranice na koju unosite podatke.

Povjerljive osobne podatke i fotografije osobnih isprava ne dajte putem telefona bez obzira na to kako se netko predstavlja: kao djelatnik Vaše banke, predstavnik socijalne skrbi, teleoperater, osoba koja nudi unosan posao, osoba koja Vas obavještava da ste dobili nagradu itd.

Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192. 

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na stranicama Web heroj, Europolovim savjetima za sigurniji internet i Internet prijevare.
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon