Računalne prijevare - građani budite oprezni!

Slika /ikone/racunalna.sigurnost.jpg

Osim osnovnog kaznenog djela prijevare, postoje i drugi oblici kao što je i računalna prijevara, a ovaj tjedan Policijska postaja Đurđevac zabilježila je dva takva djela

Foto: Ilustracija

Za prijevaru je značajno da počinitelj postupa s namjerom da sebi ili drugome pribavi imovinsku korist, dovede nekog u zabludu lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica ili da ga održava u toj zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini.

Osim osnovnog kaznenog djela prijevare, postoje i drugi oblici kao što je i računalna prijevara, a ovaj tjedan Policijska postaja Đurđevac zabilježila je dva takva djela.

Računalne prijevare

Oštećenu 32-godišnjakinju kontaktirala je nepoznata osoba te ju dovela u zabludu da je 2019. godine osvojila virtualni novac u vrijednosti 300 eura, da se sad vrijednost uvećala na 5000 eura te je za preuzimanje novčanih sredstava potrebno instalirati nekoliko određenih aplikacija na mobilni uređaj i prijaviti se na internet bankarstvo. No, ubrzo je shvatila da je prevarena jer joj je s računa skinut novčani iznos od 5000 eura.

Također, oštećeni 35-godišnjak je unazad dvije godine kupovao virtualni novac te ga je nepoznata osoba kontaktirala i dovela u zabludu da je zaradio dodatni novac, ali da je za isplatu potrebno instalirati nekoliko određenih aplikacija na mobilni uređaj. Instalirajući određene aplikacije omogućio je nepoznatoj osobi da prate njegov rad na internet bankarstvu te mu je u dva navrata s računa skinut novčani iznos od ukupno 12.990 eura.
Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje.
 
Upozoravamo građane da budu oprezni, kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date bankovne podatke ili uložite novac.
 
Kako bi izbjegli takve prijevare, prije svega je potrebno biti sumnjičav prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama.
 
Tijekom komunikacije nikome se ne bi smjeli dostavljati povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, kao ni slati jednokratne zaporke aplikacija Internet bankarstva ni druge podatke za autorizaciju bankovnih transakcija.
 
ŠTO MOŽETE UČINITI?
  • Uvijek tražite financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva
  • Odbijte nenajavljene pozive o mogućnostima ulaganja
  • Budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit
  • Čuvajte se budućih prijevara. Ako ste jednom uložili u prijevaru, prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima
  • Obratite se policiji ako vam je nešto sumnjivo.

Informacije o raznim oblicima prijevara na internetu i kome se obratiti za pomoć možete pronaći na stranicama MUP-a – Internet prijevare .
 
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon