Rezultati akcije "Poštujte naše znakove"

Slika PU_KK/Vijesti/2012/09/a.n.g.poštujte-znakove.300.gif

Tijekom mjeseca rujna, u sklopu preventivne akcije „Poštujte naše znakove“, održana su edukativna predavanja u 23 osnovne škole s pripadajuća 64 područna razredna odjeljenja ili tzv. područnih škola.

 Foto: Pu koprivničko-križevačka 

Tijekom mjeseca rujna, u sklopu preventivne akcije „Poštujte naše znakove“, održana su edukativna predavanja u 23 osnovne škole s pripadajuća 64 područna razredna odjeljenja ili tzv. područnih škola. 

Predavanja su održana u 175 razreda, od čega u 102 prva razreda, 32 druga razreda, 22 treća razreda i 19 četvrtih razreda. Predavanjima je prisustvovalo 1 529 djece, od čega 1234 učenika prvih razreda, 135 učenika drugih razreda, 88 učenika trećih razreda i 72 učenika četvrtih razreda osnovnih škola. 

U predavanjima su djeca upoznata sa načinom kretanja pješaka i biciklista, uređajem za davanje svjetlosnih znakova, znacima što ih koriste policijski službenici prilikom fizičke regulacije prometa, obveznim korištenjem sigurnosnog pojasa i zaštitnih biciklističkih kaciga, te ponašanju u školskim autobusima. 

U sklopu edukativnih predavanja djeci je i prezentirana web-aplikacija „Prometa učilica“, te su u svim osnovnim školama postavljeni plakati u vezi natjecanja iz prometnih propisa putem „Prometne učilice“.

Prilikom predavanja djeci je podijeljen promidžbeni materijal „Poštujte naše znakove“ i plakat „Sigurno od kuće do škole“, koji je izradio Pododsjek za sigurnost cestovnog prometa ove Policijske uprave u suradnji sa Savjetom za sigurnost cestovnog prometa Koprivničko-križevačke županije. 

Tijekom mjeseca rujna policijski službenici za preventivu u cestovnom prometu održali su edukaciju roditelja učenika prvih razreda u sklopu 19 roditeljskih sastanaka, na kojima su isti upoznati s pravilnim i sigurnim sudjelovanjem njihove djece u prometu. Roditeljskim sastancima prisustvovalo je 489 roditelja.

 Tijekom mjeseca rujna održana su predavanja u 7 dječjih vrtića, kojima je prisustvovalo 187 djece. Tijekom mjeseca kolovoza izvršen je pregled stanja cestovne infrastrukture i prometne signalizacije u zonama škola i dječjih vrtića, kojom prilikom su uočena 3nedostataka (izblijedjele oznake na kolniku – 2, nepravilno postavljeni prometni znaci - 1)  stupljeno u kontakt s predstavnicima nadležnih tijela i zatraženo otklanjanje uočenih nedostataka. Prije početka školske godine rečeni nedostaci su otklonjeni. 

U mjesecu rujnu vršen je pojačani nadzor prometa u zonama škola, kojom prilikom je sankcionirano 13 prometnih prekršaja. 

Vozači su počinili slijedeće prekršaje: pet prekršaja prekoračenja brzine kretanja, četiri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja nepropisna uporaba mobitela, prekršaj nepropuštanja pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu i prekršaj neposjedovanje vozačke dozvole. 

Također, tijekom rujna vršen je pojačani nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca, kojom prilikom je izvršen nadzor 18 autobusa te su utvrđeni slijedeći prekršaji: prekršaj neposjedovanje sklopljenog ugovora o prijevozu, dva prekršaja neposjedovanja popisa učenika. O rečenim prekršajima obaviještena je Inspekcija cestovnog prometa. 

U funkciju su tijekom rujna stavljene školske prometne jedinice OŠ „Blaž Mađer“ u Novigradu Podravskom, OŠ „Đuro Ester“ u Koprivnici, OŠ „Ljudevit Modec“ u  Križevcima i OŠ „V. Nazor“ u Križevcima.



Stranica