Rezultati akcije "Siguran prijevoz djece u vozilima" u 2018.g.

Slika /PU_KK/Vijesti/DjecjaSjedalica.jpg

U sklopu pregleda dječjih autosjedalica kontrolirano je 20 vozila i 23 dječje autosjedalice, od čega je šestero djece zatečeno da se u vozilu prevozi bez autosjedalice na nepravilan način


Foto: Ilustracija
 

Djeca su zbog svoje fizičke nerazvijenosti najranjiviji sudionici u prometu,  posebice ukoliko isti sudjeluju u svojstvu pješaka, vozača bicikala i putnika u vozilima. Skrb o zaštiti djece prilikom prijevoza u vozilu, od prvih dana, trebala bi biti obaveza svakog roditelja.

Tijekom provođenja preventivnih aktivnosti usmjerenih na zaštitu djece i nadzorom prometa, uočeno je da roditelji nisu dovoljno educirani o važnosti pravilnog korištenja autosjedalice, dok kod kupnje autosjedalica istima nije uvijek ukazano na pravilno postavljanje iste u vozilo i djeteta u istu. Dosadašnja istraživanja pokazala su da se čak 70 do 80 posto dječjih autosjedalica ne koristi ispravno, a u Hrvatskoj se taj postotak kreće oko 90 posto, čime se zanemaruje podatak da pravilan smještaj djece u autosjedalici smanjuje rizik od ozljeda i više od 90 posto. Zbog nedovoljne edukacije o načinu prijevoza djece u vozilima, djeca se prevoze na nesiguran i zakonu suprotan način, uslijed kojeg dolazi do težeg stradavanja najmlađih sudionika u prometu.

U sklopu preventivne akcije „Siguran prijevoz djece u vozilima“ koja je započela u listopadu 2014. godine,  tijekom prošle godine nastavljena je suradnja s tvrtkom BeSafe, Udrugom „RODA“ Roditelji u akciji i Savjetom za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije u sklopu koje je održan niz različitih aktivnosti usmjerenih na korištenje sigurnosnog pojasa i dječjih autosjedalica. 

Tijekom 2018.g. održano je:

-        14 edukacija u dječjim vrtićima -  edukaciju prošlo 380 djece i 18 odgojiteljica

-        4 edukacije na tečajevima za trudnice u Općoj bolnici „Dr. T. Bardek“ Koprivnica – prisutno 75 parova

-        1 edukacija roditelja u dječjem vrtiću – prisutno 60 roditelja i 8 odgojiteljica

-        1 edukacija roditelja i patronažnih sestri u sklopu Nacionalnog tjedna dojenja – prisutne 23 osobe

-        1 edukacija djece i roditelja u udruzi građana

-        200 podijeljenih brošura udruge RODA „Autosjedalica – uvijek i bez iznimke“

-        600 podijeljenih naljepnica „Dijete u autu“

-        3 000 izrađenih razglednica „Dijete u autu“

-        4 info-točke u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima

-        prezentacija aktivnosti i korištenja autosjedalica na Rodinoj konferenciji o sigurnosti djece u prometu u Zagrebu

-        2 kazališne predstave „Pismo Djeda Mrazu“ u suradnji s Društvom naša djeca i lutkarskom družinom „Kopriva, pec, pec“ koju je pogledalo više od 230 djece i roditelja

-        1 organizirani pregled dječjih autosjedalica

U sklopu pregleda dječjih autosjedalica kontrolirano je 20 vozila i 23 dječje autosjedalice, od čega je šestero djece zatečeno da se u vozilu prevozi bez autosjedalice na nepravilan način, dok je trinaestero autosjedalica bilo ispravno vezano odnosno montirano u vozilu. Samo sedmero djece bilo je ispravno vezano u autosjedalicama.

Greške kod postavljanja autosjedalica bile su slijedeće: prelabavi sigurnosni pojasevi koji fiksiraju autosjedalice, krivi nagib autosjedalice, obrnuti pojasevi autosjedalice, prelabavi unutarnji pojasevi autosjedalice, nedozvoljeni dodaci za montiranje autosjedalice i dodatak za kopču sigurnosnog pojasa koji može ozbiljno ozlijediti dijete. Roditeljima su dati savjeti o pravilnom načinu korištenja autosjedalica i sigurnosnog pojasa, dok je za preslabo fiksirane autosjedalice izvršeno pravilno montiranje u vozilima. Osim spomenutih aktivnosti, u dječjim vrtićima čitana je i slikovnica udruge Roda „Neobična želja“ koja govori o Djeda Mrazu koji nije koristio sigurnosni pojas i umalo izgubio božićne poklone. Provođenje aktivnosti u sklopu preventivne akcije „Siguran prijevoz djece u vozilima“ nastavlja se i tijekom 2019.g.



Stranica