Rezultati nadzora prometa tijekom praznika i vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/kapa,palica.bmp

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško i jedna osoba lakše ozlijeđena, te dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. 

Foto: Ilustracija

U razdoblju od 4. do 7. kolovoza na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreća s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su stradale tri osobe, od kojih je jedna osoba teško i dvije osobe lakše ozlijeđene. Prometne nesreće zabilježene su uslijed brzine neprimjerene uvjetima, nepropisne vožnje unatrag i vožnje na nedovoljnoj udaljenosti.

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško i jedna osoba lakše ozlijeđena, te dvije prometne nesreće s materijalnom štetom.

Mladi vozači motornih vozila izazvali su prometnu nesreću s materijalnom štetom, te prometnu nesreću u kojoj je jedna osoba teže ozlijeđena. Obje ove nesreće izazvali su mladi vozači koji su bili pod utjecajem alkohola.

Ponovno ističemo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba.

Vozače svih vrsta vozila molimo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Vozačima koji su konzumirali alkohola pića savjetujemo da koriste usluge javnog prijevoza i taksi službe odnosno da zamole drugog vozača koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom.

Podsjećamo mlade vozače da za njih vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića. Ujedno ih molimo da ne precjenjuju svoje vozačke sposobnosti odnosno da poštuju prometna pravila i znakove.

U nadzoru prometa utvrđeno je 126 prometnih prekršaja, od čega 17 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola i 54 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su  dva vozača, dok su četiri vozača uhićena. Protiv dva vozača provedeni su žurni prekršajni postupci.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u petak, 4. kolovoza, u 18.30 sati u Ulici Nemčićev dol u Starigradu, kada je 49 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 3,13 promila.

Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača, utvrđena je u nedjelju, 7. kolovoza, u 23.30 sati u Ulici Crnec u Novom Virju, kada je 20 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,25 promila, pri čemu je, poradi neprilagođene brzine, izazvao prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijeđen 19 - godišnji vozač bicikla.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u nedjelju, 7. kolovoza, u 20.20 sati u Ulici Nikole Tesle u Križevcima, kada je 29 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 126 kilometara na sat, na dijelu ceste gdje je brzina kretanja vozila ograničena na 50 kilometara na sat.

Najveća brzina kretanja izvan naselja zabilježena je u četvrtak, 4. kolovoza, u 18.45 sati na D 2 između Virja i Đurđevca, kada je 42 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 152 kilometara na sat, iako je na tom dijelu ceste brzina ograničena na 90 kilometara na sat.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. Isto tako, podsjećamo vozače da su se dužni pješačkom prijelazu približavati sa sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu svoje vozilo zaustaviti poradi propuštanja pješaka koji su već stupili na pješački prijelaz, a u slučaju djece, starih, iznemoglih osoba, slijepih ili drugih osoba s invaliditetom vozači su ih dužni propustiti i kad tek stupaju na pješački prijelaz.

Podsjećamo vozače da se prije poduzimanja pojedinih radnji u prometu (skretanje, pretjecanje, vožnja unatrag i drugo), uvjere da je mogu izvršiti na siguran način, ne ugrožavajući pritom sebe i ostale sudionike u prometu.

Vozače bicikala podsjećamo na obvezu korištenja biciklističkih staza ili traka, te korištenja reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće noću i u vrijeme smanjene vidljivosti, te da upravljaju tehnički ispravnim biciklom.
Roditelje podsjećamo da djeca mlađa od 14 godina ne smiju sudjelovati u prometu kao vozači bicikala, osim ukoliko posjeduju potvrdu o osposobljavanju. Vozači bicikala mlađi od 16 godina dužni su koristiti zaštitnu biciklističku kacigu.



Stranica