Rezultati nadzora prometa tijekom produženog vikenda

Slika PU_KK/Vijesti/2018/06/prometni_policajac02.jpg

Policijski službenici, prilikom nadzora prometa sankcionirali su 225 prometnih prekršaja, od čega 40 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola, 79 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom, 26 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalice, te pet prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje.

Foto: Ilustracija 

Tijekom produženog vikenda, od 22. do 25. lipnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je osam prometnih nesreća od čega prometna nesreća s poginulom osobom, prometna nesreća s ozlijeđenim osobama, te šest prometnih nesreća s materijalnom štetom. U rečenim prometnim nesrećama jedna osoba je smrtno stradala, jedna teško ozlijeđena, a dvije osobe lakše. U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola bila su dva vozača.  

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: nepropisno skretanje (1), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (2), nepropisna vožnja unatrag (1), nepoštivanje prednosti prolaska (1), nepropisna brzina (2), te nepoštivanje svjetlosnog znaka (1). Policijski službenici, prilikom nadzora prometa sankcionirali su 225 prometnih prekršaja, od čega 40 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola, 79 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom, 26 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalice, te pet prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje.

U posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva smještano je bilo pet vozača, a šest vozača je uhićeno. Spram tri vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su isti kažnjeni novčanom kaznom, bezuvjetnom i uvjetnom kaznom zatvora i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja vozilom B kategorije. Jedan vozač doveden je na izdržavanje kazne zatvora u Bjelovaru. Mladi vozači prouzročili su tri prometne nesreće, a radi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirana su četiri mlada vozača. 

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju, 24. lipnja, u 17.50 sati u Ulici hrvatske državnosti u Herešinu, kada je 52 - godišnji vozač upravljao traktorom pod utjecajem alkohola od 3,16 promila.

Najveća izmjerena brzina kretanja zabilježena je u ponedjeljak, 25. lipnja, u 13.23 sati u Vlaislavu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 123 kilometara na sat, na dijelu ceste gdje je brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu          

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da brzinu kretanja svog vozila prilagode stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. Isto tako, podsjećamo vozače da su se dužni pješačkom prijelazu približavati sa sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu svoje vozilo zaustaviti poradi propuštanja pješaka koji su već stupili na pješački prijelaz, a u slučaju djece, starih, iznemoglih osoba, slijepih ili drugih osoba s invaliditetom vozači su iste dužni propustiti i kad tek stupaju na pješački prijelaz.

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Podsjećamo vozače da se prije poduzimanja pojedinih radnji u prometu (skretanje, pretjecanje, vožnja unatrag i dr.), uvjere da istu mogu izvršiti na siguran način, ne ugrožavajući pritom sebe i ostale sudionike u prometu. Sve mlade vozače podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilima ne smiju imati u organizmu alkohola. Također ih molimo, da radi nedovoljno vozačkog iskustva budu izrazito oprezni prilikom sudjelovanja u prometu, te da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju. Vozače bicikala podsjećamo na obvezu korištenja biciklističkih staza ili traka, te korištenja reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće noću i u vrijeme smanjene vidljivosti, te da upravljaju tehnički ispravnim biciklom.



Stranica